Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Klinika Cleveland sisačkoj bolnici pomaže edukcijom liječnika i donacijama

Na sastanku je konkretizirano i koji će liječnici prvi krenuti na edukaciju u SAD

Objavljeno 20.09.2021
Ivona Amidžić

Sisačka Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić”, u kojoj je u tijeku sanacija u potresu teško oštećenih zgrada, uspostavila je dugoročnu suradnju s uglednom američkom Klinikom Cleveland.

O oblicima suradnje u ponedjeljak su u Sisku razgovarali endokrinolog s te američke klinike Mario Škugor i ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović sa suradnicima.

Kako je rekao Škugor, koji je i direktor za edukaciju, zaposlenici te američke klinike podrijetlom iz Hrvatske odmah su nakon potresa razmišljali kako mogu pomoći stradalom području. Osim donacijama dvaju ultrazvučnih uređaja – jednog za ginekologiju i drugog za radiologiju, koji je upravo stigao u Hrvatsku, odlučili su na praksu i usavršavanje prihvatiti sisačke liječnike i medicinske sestre.

Škugor je napomenuo kako i glavni izvršni direktor Klinike Cleveland Tomislav Mihaljević, također podrijetlom iz Hrvatske, ima mnogo razumijevanja za humanitarnu pomoć području pogođenom potresom te mu je praktički dao “slobodne ruke” u definiranju svih oblika pomoći.

Ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović goste je upoznao sa štetom nastalom u potresu te s planovima obnove.

“Već smo učinili prve korake, dio bolnice smo osposobili i danas već imamo oko 190 kreveta. Nema sumnje da ćemo bolnicu obnoviti, što će trajati godinama, ali nam je vrlo važno da se bolnica dalje razvija i da za to vrijeme zadržimo naše liječnike i drugo medicinsko osoblje. Zbog toga nam je suradnja s Klinikom Cleveland vrlo važna”, rekao je Dujmenović.

Istaknuo je kako se već tom donacijom znatno poboljšala dijagnostička obrada bolesnika te kako vjeruje da će sisački liječnici nakon dodatne edukacije u SAD-u dio novih znanja moći primijeniti i u sisačkoj bolnici.

Velike zasluge za uspostavu kontakta dviju zdravstvenih ustanova ima udruga “Pomaganje je uvijek IN”, čiji je predsjednik Ognjen Bagatin pritom osobno posredovao. On je podsjetio kako je doktor Škugor pri odlasku u Hrvatsku prikupio i novčanu pomoć te je osim donacija i edukacije sisačkih liječnika dodana i vrijednost humanitarne akcije.

Zahvalio je i hrvatskom iseljeništvu u SAD-u na dosadašnjoj pomoći stradalima.

Na sastanku je konkretizirano i koji će liječnici prvi krenuti na edukaciju u SAD.

 

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bolnica, covid, koronavirus, oboljeli, sisak, suradnja, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE