Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

KoHOM poziva liječnike da budu maksimalno dostupni pacijentima

"Epidemija izazvana virusom COVID-19 traje dulje nego što je to itko mogao predvidjeti, a još uvijek nema pravog odgovora na pitanje kako će se situacija dalje razvijati"

Objavljeno 07.08.2020
Ivona Amidžić

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine pozvala je obiteljske liječnike da ustraju u maksimalnoj dostupnosti svim svojim pacijentima, svjesni nedostatka liječnika i izazova koji se očekuju, a pacijente da ustraju u pridržavanju protuepidemijskih mjera.

“Epidemija izazvana virusom COVID-19 traje dulje nego što je to itko mogao predvidjeti, a još uvijek nema pravog odgovora na pitanje kako će se situacija dalje razvijati. Obiteljski liječnici okupljeni u udruzi KoHOM pozivaju kolege da ustraju u maksimalnoj dostupnosti svim svojim pacijentima”, priopćila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Svjesni su da je velik nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i toga kakvi ih izazovi u skoro vrijeme čekaju – uz aktualnu epidemiju očekuje ih i gripa, uz turiste i izbjeglice, a uz veliko administrativno opterećenje i najavljeni novi preventivni programi.

KoHOM pacijente poziva da ustraju u pridržavanju protuepidemijskih mjera – socijalna distanca, maske u zatvorenim prostorima, čuvanje starijih i bolesnih. Svima preporučuju da se prije dolaska u ordinacije najave telefonom, a kod dolaska obavezno nose masku.

“Tako sprječavamo grupiranje bolesnih i ugroženih skupina kao i dulje zadržavanje u čekaonici. To ne znači da smo zaključali vrata već da smo organizaciju rada prilagodili epidemijskoj situaciji”, istaknuli su liječnici.

Dnevni broj kontakata liječnika i medicinske sestre s pacijentima je veći od 100, vrlo često i blizu 200, stoga će biti iznimno važno razumijevanje, strpljenje i suradnja svih pacijenata, naglasili su.

U kontekstu najavljene reforme primarne zdravstvene zaštite, KoHOM stoji na raspolaganju za aktivno uključivanje u izradu novih zakonskih rješenja i to s pozicije praktičara s terena jer, ističe, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najbolji su poznavatelji sustava primarne zdravstvene zaštite, ali i profesionalci s jasnom vizijom što bi se moglo unaprijediti, odnosno što se može promijeniti.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: epidemija, epidemiološke mjere, KoHOM, liječnici, obiteljska medicina, pacijenti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE