Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Kolona sjećanja u Vukovaru

U tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi

Objavljeno 18.11.2020
Darija Kovačić

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa u Vukovaru se danas obilježava 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991.

Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba.

Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježava 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće ljudi.

Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenjuju da se u Vukovaru okupilo do 10.000 ljudi, piše Index.

-Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u srijedu je povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pozvala na otvaranje policijskih i vojnih arhiva kako bi se riješili slučajevi nestalih.

„Dok se prisjećamo žrtava Vukovara moje su misli s obiteljima stotinama onih koji se i dalje vode kao nestali. One zaslužuju istinu i pravdu“, priopćila je Dunja Mijatović u srijedu.

„Potrebno je više nacionalnih i regionalnih napora kako bi se riješili postojeći slučajevi nestalih osoba, uključujući otvaranje policijskih i vojnih arhiva“, dodala je povjerenica za ljudska prava.

Na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi u tom gradu.

Tagovi: civili, dan sjećanja, Domovinski rat, epidemiolozi, koronavirus, nestali, poginuli, Vukovar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE