Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Komisija poručuje da još nije dovršila analizu prijedloga restrukturiranja Uljanika

Istovremeno, u Bruxelles su doputovali pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego koji razgovaraju o problemima Uljanika

Objavljeno 29.08.2018
Alan Srčnik

Europska komisija poručila je u srijedu da još nije završila analizu prijedloga restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanik koji je stigao iz hrvatske vlade, dodajući da ne može prejudicirati ishod te analize ni vrijeme kada će biti gotova.

Istovremeno, u Bruxelles su doputovali pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego koji razgovaraju o problemima Uljanika u europskoj krovnoj Udruzi za brodogradnju.

“Naša procjena je u tijeku, ali ne možemo prejudicirati njezin ishod ni vrijeme kada će biti gotova i svjesni smo važnosti toga pitanja. Plan restrukturiranja mora vratiti tvrtku u dugoročnu održivost bez nastavka javne potpore kako bi se sačuvala radna mjesta u Istri na održivim temeljima”, odgovoreno je Hini iz Europske komisije na upit u kojoj se fazi nalazi procjena prijedloga restrukturiranja koji je Komisiji upućen 1. srpnja i kada se može očekivati odluka Komisije.

U Komisiji podsjećaju da su u siječnju ove godine odobrena državna jamstva Uljaniku za zajam u iznosu od 96 milijuna eura, što predstavlja državnu potporu koja je uvjetovana restrukturiranjem tvrtke kako bi joj se osigurala održivost i kako bi se novac poreznih obveznika učinkovito trošio.

“Komisija je potpuno svjesna važnosti brodogradilišta Uljanik za istarsku regiju. Bilježimo da je brodogradilište Uljanik u financijskim poteškoćama već nekoliko godina zbog financijske krize u brodograđevnom sektoru općenito i naročito zbog poteškoća u izvršenju narudžbi novih brodova na vrijeme”, kažu u Komisiji.

U Komisiji dodaju da će 7. rujna povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager posjetiti Zagreb, što će sigurno biti prigoda da se razgovara i o Uljaniku. Međutim, taj je posjet planiran ranije i nije vezan uz aktualnu situaciju u tom brodogradilištu.

Miletić i Flego, koji su u utorak u Zagrebu najavili da će u srijedu u europskoj udruzi za brodogradnju razgovarati o pitanju Uljanika rekli su Hini u srijedu u Bruxellesu da imaju niz sastanaka, ali da neće davati izjave nego će se javnosti obratiti priopćenjem potkraj dana.

Europska udruga za brodogradnju nije tijelo Europske komisije ni bilo koje institucije EU-a, nego organizacija koja nastoji promicati interese brodograđevne industrije u Europi.

Politika tržišnog natjecanja, u što spada i pitanje državnih potpora, u nadležnosti je Europske komisije.

 

(Hina)

Tagovi: 3. maj, brodogradilište, europska komisija, štrajk, uljanik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE