Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Konji u središtu Zagreba protivno zakonu pretvoreni u hodajuće kamione!?

Remenje i samari stvaraju hematome i rane po vratu, ramenima i tijelu, a lanci im stružu po nogama

Objavljeno 01.06.2019
Ivona Amidžić

Aktivisti udruge Prijatelji životinja svjedočili su danas, u kasnim prijepodnevnim satima, u Zagrebu mučnom prizoru: Na putu od Mihaljevca prema Sljemenu, na Gračanskoj cesti, s desne strane ceste naslagana su drva koja radnici svakih pet do deset minuta skidaju s konja.

Ovo neskriveno zlostavljanje konja i kršenje zakona događa se pred očima građana, u blizini središta grada. Aktivisti su odmah pozvali policiju zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji sankcionira osobu koji na javnome mjestu „zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”.

Prijatelji životinja uputit će prijavu i veterinarskoj inspekciji u Državnom inspektoratu.

Prijatelji životinja ponovno upozoravaju da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje „korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara”, što ovdje definitivno nije slučaj.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, naglašava: „Oštro osuđujemo kršenje Zakona i zapanjeni smo da u 21. stoljeću, uz svu modernu šumsku mehanizaciju, gotovo u središtu Zagreba gledamo prizore konja koji su natovareni trupcima i pretvoreni u hodajuće kamione.”

Zakon dopušta izuzetak od zabrane korištenja konja samo ako se radi o teško pristupačnim područjima i ako, na temelju stručnog elaborata, postoji potvrda da se zaista radi o području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija.

Oman zaključuje: „S obzirom na to da se sve odvija blizu izgradnje nove žičare, ovo je užasan kontrast primjene moderne tehnologije i primitivnog odnosa prema životinjama.”

Prijatelji životinja vjeruju kako je Zagreb jednako osviješten kao i Split

Prijatelji životinja vjeruju da ni grad Zagreb neće dopustiti mučenje i iskorištavanje konja na bilo koji način, kao što je i grad Split nedavno odustao od korištenja konja za izvlačenje drva i jasno zauzeo stav da se nijedan konj neće iskorištavati na Marjanu. Zakon je jasan i ne smije se dopustiti njegova zloupotreba zbog bilo čijih interesa.

Izvlačenje drva iz šume i nošenje drva za konje je iscrpljujuće i teško te narušava njihovu dobrobit i zdravlje, a radni učinak razmjerno je malen.

Pri nošenju i izvlačenju drva iz šuma uobičajene su ozljede, padovi, lomljenja nogu i vratova, pa i smrt konja. Ozljede nastaju i od nošenja opreme – remenje i samari stvaraju hematome i rane po vratu, ramenima i tijelu, a lanci im stružu po nogama.

Ništa od toga za konje nije prirodno i dobro, bez obzira na način iskorištavanja, nego nasilno i nakaradno.

Prijatelji životinja navode da na svakome terenu, pa čak i na vrlo strmom, šumska mehanizacija može raditi puno učinkovitije nego bilo koja životinja, a u blizini Gračanske ceste ni približno se ne radi o bilo kakvoj nužnosti korištenja konja.

Neovisno o Zakonu, iskorištavanje konja je zastarjela i okrutna praksa, a izlaganje konja boli i mogućim ozljedama sramotno je i nedopustivo!

Tagovi: aktivisti, konji, kršenje zakona, mučenje životinja, Prijatelji životinja, Sljeme, središte zagreba, zabrana, zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE