Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Krivotvorenim lijekovima uskoro otežan ulazak na tržište EU-a

Novi sustav uvodi se 9. veljače

Objavljeno 15.11.2018
Marko Leskovar

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u četvrtak je održan skup o pripremama u Europskoj uniji (EU) za sustav provjere autentičnosti lijekova, koji u potpunosti počinje funkcionirati u veljači 2019., te će dodatno otežati ulazak krivotvorenih lijekova na tržište EU-a.

S obzirom da je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren, a od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi, u EU-u će od 2019. godine biti uvedena tzv. serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.

Novi sustav uvodi se 9. veljače

Na skupu u organizaciji HUP-a i slovačkog veleposlanstva razgovaralo se o statusu i spremnosti svih subjekata u sustavu za kompleksno uvođenje novog sustava provjere autentičnosti lijekova, koji se uvodi 9. veljače, priopćeno je iz HUP-a.

Predstavnica HUP-a Biserka Sladović istaknula je da je proces serijalizacije lijekova važan korak u postizanju dodatne sigurnosti lijekova na hrvatskom tržištu.

“Iako smo uvjereni da su lijekovi koje hrvatske kompanije plasiraju na tržište u potpunosti sigurni već i sada, što službeno potvrđuju i podaci HALMED-a koji nije zabilježio krivotvorine hrvatskih proizvođača lijekova na tržištu, primjenom novog sustava provjere autentičnosti dodatno će se izbjeći mogućnost ulaska krivotvorina u legalni opskrbi lanac lijekova u Hrvatskoj i EU-u“, rekla je Sladović.

Tagovi: HUP, lijekovi, sladović,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE