Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kujundžić: Metković ove godine dobiva dnevnu bolnicu

Ministar je odbacio i nagađanja da je do smrti dječaka došlo jer nije ostvarena suradnja s bolnicom u Mostaru, koju su velikim dijelom financirali hrvatski porezni obveznici

Objavljeno 03.01.2019
Lucija Tokić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je danas novinarima , da će Metković ove godine dobiti dnevnu bolnicu kako se tragični slučajevi, poput nedavne smrti devetogodišnjeg dječaka s toga područja, ne bi više nikada ponovili.

Osim doline Neretve, dnevne bolnice dobivaju još i područje Makarske, Vrgorca i Imotskog te sjeverna Istra, a za sve tri lokacije osiguran je novac iz EU fondova, izjavio je Kujundžić odgovarajući na novinarske upite uoči sjednice Vlade.

“KBC Split dnevnu bolnicu u Zagvozdu privodi kraju i počet će raditi u idućih 10 do 15 dana, a za dnevnu bolnicu u dolini Neretve traju pripreme u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i očekujem da bi trebala biti gotova ove godine”, rekao je ministar zdravstva.

Do smrti devetogodišnjaka došlo zbog propusta pojedinaca

Ministar je ponovio i kako do smrti devetogodišnjaka nije došlo zbog propusta u organizaciji sustava zdravstvene skrbi nego je riječ o propustima pojedinaca, što je utvrdila inspekcija Ministarstva zdravstva i komisija Hrvatske liječničke komore.

Hoće li pojedini liječnici, koji su počinili propuste u liječenju, zbog toga završiti na Sudu časti Hrvatske liječničke komore Kujundžić nije htio prejudicirati, te je poručio da slučaj treba istražiti do kraja.

“Moramo znati punu istinu i zbog smrti toga dječaka i da nam se više nikada takvi propusti ne dogode bilo gdje u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Suradnja s bolnicom u Mostaru

Odbacio je i nagađanja da je do smrti dječaka došlo jer nije ostvarena suradnja s bolnicom u Mostaru, koju su velikim dijelom financirali hrvatski porezni obveznici.

Pitanje je, kaže, zašto dječak nije upućen u bilo koju bolnicu. Podsjetio je i da suradnja s bolnicom u Mostaru postoji u svim hitnim slučajevima.

Reforme u zdravstvu

Upitan za planirane reformske mjere u 2018. godini, istaknuo je da je u zdravstvu ostvareno “načelno sve”, a kao primjer uspješnosti svoga ministarstva naveo je povlačenja novca iz EU fondova, da su uspjeli povući 97 posto dostupnih sredstava, te da je Europska komisija ocijenila da je Hrvatska u povlačenju novca za zdravstvo na 3. mjestu u EU.

Istaknuo je i kako s premijerom u prosjeku jednom mjesečno razgovara o tome gdje se stiglo u reformama, “gdje zapinje, može li se brže i bolje….”

U 2019. radit će se da cijeli zdravstveni sustav bude što kvalitetniji i dostupniji. Nastavit će se investiranje u dnevne bolnice i objedinjene hitne prijeme, radit će se na smanjenju listi čekanja, zanavljanju opreme i ulaganju u ljude da ostanu i rade u Hrvatskoj, poručuje ministar.

Upitan je li vrijeme da mu se premijer zahvali na suradnji s obzirom na to da zdravstveni sustav “grca u dugovima”, Kujundžić je podsjetio kako su “dugovi i financijska stabilnost u zadnje dvije godine popravljeni, 2017. završena bez deficita, a i ova će biti bolja nego bilo koja prethodna”.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: bolnica, zdravstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE