Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina Osijek” koja se održava 26. i 27. svibnja u najvećem gradu Slavonije i Baranje.
Jeste li znali da graševina čini gotovo 45% ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj?
“Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25% vinogradarskih površina u Hrvatskoj”, navode organizatori.
Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.
“Tijekom konferencije razgovarat ćemo o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s nama su najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof. dr. sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi”, dodaju organizatori.
Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima nastavlja se druženje u Perivoju kralja Tomislava na Večeri vina i umjetnosti.
Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.
U nastavku dostavljamo program događanja.
Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na grasevinaosijek@gmail.com.
26. svibnja – ČETVRTAK
- 17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek
- 18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)
27. svibnja – PETAK
HOTEL OSIJEK
- 9.30 Registracija sudionika; Moderator: Mirta Milas
- 10.00 Otvorenje
- 10.30 PANEL I.: Graševina jučer, danas, sutra (Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Marijan Knežević)
- 11.30 – 12.30 VINSKA UDRUŽIVANJA
Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.
Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske
Tomislav Panenić – Graševina Croatica - 12.30 -13.15 Brunch & Wine
- 13.15 CroViZone – Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva
Maja Telišman Prtenjak, Marko Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša - 13.45 – 14.30 VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM
Ana Petak – Neka etiketa priča…
Ivana Jurić – Događanja kao motiv dolaska, turizam i terroir
Mario Meštrović – Brendiranje tipova graševina s kuhinjom Slavonije i Baranje - 14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska
Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik, Josip Pavić - 15.30 Zaključci konferencije
- SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja programa u posebnom prostora.
- VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival
18.00 – 00.00
Perivoj kralja Tomislava, Osijek
28. svibnja – SUBOTA: 9.30 – 15.00
- Vinska Baranja, obilazak
- Erdutski vinski poluotok, obilazak
Za sve dodatne informacija možete se obratiti na mail grasevinaosijek@gmail.com ili na telefon 098 986 2384.