Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Markotić tvrdi kako povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik

"Prema podacima zemalja koje su održavale nastavu za vrijeme korone, nije se pokazao veliki postotak oboljelih među djecom, niti da su bili ozbiljni prijenosnici koronavirusa"

Objavljeno 17.08.2020
Ivona Amidžić

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla je u nedjelju da povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik te je dodala kako to pokazuju i primjeri drugih zemalja, koje su održavale nastavu za vrijeme koronavirusa.

“Prema podacima zemalja koje su održavale nastavu za vrijeme korone, nije se pokazao veliki postotak oboljelih među djecom, niti da su bili ozbiljni prijenosnici koronavirusa, za razliku od gripe”, komentirala je Markotić povratak djece u školu u Dnevniku HRT-a.

Podsjetila je kako u vrijeme gripe polovica ili dvije trećine djece ne dolazi u školu. Istaknula je da će se svatko tko bude u respiratornom infektu zadržati doma, a svi ostali će moći ići u školu.

“Zasad, prema svim pokazateljima, nema podataka da je to povećani rizik”, dodala je.

Vezano za preporuke u školama, naglasila je da ne mogu postaviti jednu preporuku koja će vrijediti za sve i slijedećih pet, šest mjeseci. Kao i do sada, pratit će se situacija na različitim razinama i sukladno tome će Ministarstvo znanosti i obrazovanja zajedno s Ministarstvom zdravstva, Nacionalnim stožerom i epidemiolozima “pokušati donositi najbolje odluke”.

Markotić je istaknula i da bi trenutno povećane brojke u ljetnom razdoblju bile vrlo ozbiljne da je zima.

“Već danima imamo oko 90 posto onih koji su inficirani i ne trebaju bolničko liječenje, a samo je oko jedan posto na respiratoru. Ne može se gledati samo povećane brojke nego cijela situacija”, naglasila je.

Dodala je i da će povećani brojevi biti prisutni još nekoliko dana jer je to “uvijek tako kad se pojave žarišta”, nakon čega ljudi postaju svjesniji i počinju se više pridržavati mjera.

Ustvrdila je da Hrvatska i pored jake turističke sezone uspijeva održati sigurnost svojih građana i velikog broja turista, većina oboljelih ima blage oblike, nema stranaca na respiratorima, nisu nam pune bolnice turista i stranih ljudi.

Na jesen će, kaže, biti više napora i trebat će više napora da se drži sve pod kontrolom jer će, osim Covida, biti i drugih respiratornih infekcija.

“Sigurno će biti puno veći pritisak na zdravstveni sustav”, kazala je Markotić. Navela je da Hrvatska ima kapacitete od gotovo 900 respitarora. “No, potrebni su i ljudski kapaciteti i treba brojku zadržati na što manjim razinama da zdravstveni sustav izdrži i pruži sve što je potrebno”, naglasila je.

Vezano za cjepivo, ponovila je da ga se prema najoptimističnijim prognozama može očekivati krajem proljeća.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: djeca, koronavirus, markotić, rizik, škole, učenici, zaraza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE