Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

MEDWET poziva na očuvanje močvarnih staništa Sredozemlja

Močvarna područja najviše pate od raznih ljudskih aktivnosti: ta područja, unatoč iznimnoj važnosti, zajednice, dionici i donositelji odluka često podcjenjuju...

Objavljeno 13.08.2021
Ivona Amidžić

Mediteranska inicijativa za močvarna područja (MedWet) priopćila je da su močvarna staništa pritisnuta raznim prijetnjama i pozvala na njihovo očuvanje korištenjem “pametnih pristupa”, budući se radi o vjerojatno najproduktivnijim svjetskim okolišima, koja pružaju čovječanstvu nebrojene dobrobiti i usluge.

MedWet osnovan je 1991. godine i okuplja 27 mediteranskih i perimediteranskih zemalja koje su stranke Ramsarske konvencije o močvarama, a cilj mu je osigurati učinkovito očuvanje funkcija i vrijednosti mediteranskih močvara.

Upravljanje močvarama globalni je izazov koji se mora voditi filozofijom “mudre uporabe” Ramsarske konvencije. Konvencija mudro korištenje močvara definira kao “održavanje njihovog ekološkog karaktera, postignutog primjenom ekosistemskog pristupa, u kontekstu održivog razvoja”. Pametno korištenje stoga se može promatrati kao očuvanje i održivo korištenje močvara i svih usluga koje pružaju za dobrobit ljudi i prirode, kaže se.

Močvarna područja najviše pate od raznih ljudskih aktivnosti. Postizanje pravilnog upravljanja i zaštite tih područja zahtijeva složene intervencije, ali prvi njegov korak je u podizanju svijesti o karakteristikama močvara, njihovoj važnosti i njihovoj krhkosti.

Ta područja, unatoč iznimnoj važnosti, zajednice, dionici i donositelji odluka često podcjenjuju. Znanje i svijest potiču javnosti prema uvođenju boljeg upravljačkog pristupa. Osim toga, raznolikost močvara i njihov kontekst zahtijevaju planove prilagođene lokalnim specifičnostima, kaže se.

Temeljni dionici zaštite močvara su lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije i privatni sektor. Očuvanje močvara je složen proces koji zahtijeva multidisciplinarni pristup, koji integrira različite procese i instrumente, razmjenjuje znanja i informacije, jača institucije, te izgrađuje kapacitete i odgovornost svih dionika za održivo upravljanje i očuvanje močvara.

Važno je utvrditi gospodarske i društvene sustave koji okružuju vlažna staništa, kako bi se predložile isplative i održive alternative i rješenja temeljena na prirodi, kaže se.

Konačno, rijeke, jezera, močvarna područja i more globalna su imovina, a ne vlasništvo jedne zemlje. Pristup usmjeren prema budućnosti zahtijeva transnacionalno integrirano upravljanje vodnim resursima, kaže se u objavi MedWeta.

Na Ramsarskom popisu vlažnih područja iz Hrvatske se nalaze parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, dio donje Neretve te posebni ornitološki rezervat – ribnjaci Crna Mlaka.

Sredinom srpnja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i dvadesetak dionika doline Neretve u Metkoviću su potpisali Sporazum o očuvanju i zaštiti doline rijeke Neretve. Tom prilikom predstavljen je i Europski zeleni plan kao jedan od glavnih okvira djelovanja i europskih prioriteta.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: MEDWET, močvara, močvarna staništa, očuvanje, sredozemlje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE