Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most: Plenkovića ne interesira katastrofalno stanje proračuna Grada Zagreba

Iz Mosta poručuju da Milan Bandić premijeru drži većinu

Objavljeno 05.03.2019
Lucija Tokić

Most nezavisnih lista upozorio je na odgovornost premijera Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da provode nadzor nad proračunom Grada Zagreba, s obzirom na navode pročelnica kako krah proračuna Zagreba znači i propast Hrvatske te da je država odgovorna za stanje zbog poreznih reformi.

„Uspjeli smo odgoditi osnivanje novog trgovačkog društva Sportski objekti, ali nemamo iluzija da se gradonačelnik Bandić i HDZ neće dogovoriti. Grad Zagreb čini oko jednu trećinu državnog proračuna, a premijera Plenkovića ne interesira stanje dok mu Milan Bandić drži većinu na nacionalnoj razini. Premijer Plenković i ministar Marić trebaju se osvrnuti na proračun Grada Zagreba, jer je to uteg gospodarstvu cijele Hrvatske”,  poručio je Marko Sladoljev.

„Pročelnica Gradskog ureda za financije dovodi u zabludu građane Grada Zagreba i cjelokupnu javnost, jer je netočno da porezne reforme idu na štetu Grada Zagreba i da je zbog njih proračun oštećen. Naime, rast prihoda od poreza na dohodak od 2006. do 2017. u Zagrebu je veći za 50 posto, a 30 posto od ukupnog poreza na dobit koje pročelnica priželjkuje služilo bi samo za pokrivanje manjka i rashoda uzrokovanih nemarom samog Grada. Koliko je novca do sada izdvojeno iz gradske blagajne za financiranje razno raznih projekata gradova i općina u Hrvatskoj i izvan nje samovoljom Milana Bandića u sklopu projekta „Milan Bandić- gradonačelnik Hrvatske“? Kako je moguće da pročelnica izjavljuje da se Advent u Zagrebu ne isplati, a generira gotovo 500 milijuna kuna dodatne potrošnje, od koje cca 4 milijuna Grad dodatno uprihodi samo od poreza na potrošnju? I zašto, ako se ne isplati, Grad planira za božićno uređenje ulica 40 milijuna kuna u iduće četiri godine a do sada se trošilo oko 20 milijuna kuna u 4-godišnjem razdoblju? Ako je točna tvrdnja pročelnice da se ne troši na ništa što nije neophodno za Zagreb, zašto se ne provode kapitalni projekti?“, izjavio je Vedran Jerković.

„Uputio sam zahtjev predsjedniku Vlade za očitovanje o proračunu Grada Zagreba i iniciranje nadzora nad njime, jer je proračun pred pucanjem. Držimo da je premijer Plenković odgovoran za sve što će se u Zagrebu događati. Već sada znamo da zbog nedostatka novca u proračunu neće biti ništa od gradnje Dječje bolnice u Blatu. S druge strane, svima je poznato da je izgradnja žičare Sljeme ugovorena bez osiguranih sredstava. Milan Bandić obmanjuje javnost, jer je posve jasno da je nemoguće rebalansom proračuna osigurati dostatna sredstva”, zaključio je Tomislav Jelić.

 

Tagovi: grad zagreb, milan bandić, most, proračun, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE