Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most: Predsjednik vlade i njegova potpredsjednica ne odgovaraju na pitanja o sadržaju objavljenih mailova

Martina Dalić je vodila cijeli proces i očigledno ga je privatizirala - vele u Mostu

Objavljeno 10.05.2018
Alan Srčnik

Saborski zastupnici Mosta NL Nikola Grmoja i Tomislav Panenić na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru govorili su o objavi korespondencije potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić i pokretanju inicijative o stavljanju u raspravu izmjene odluke o osnivanju saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor. Istaknuli su kako je objava mailova na portalu Index.hr potvrdila ono što je Most od početka tvrdio, a to je da je Martina Dalić vodila cijeli proces pripreme i pisanja samog Lex Agrokora.

„Cijela korespondencija potvrđuje da je sve ono što mi govorimo već više od godinu dana bilo točno. Martina Dalić je vodila cijeli proces i očigledno ga je privatizirala. Način na koji je to napravila pokazuje da su svi detalji oko lex Agrokora dogovoreni, komunicirani i odrađeni izvan institucija. A koji su bili motivi Martine Dalić, pokazuje činjenica da su svi dečki naše Margaret Thatcher završili kao savjetnici u Agrokoru s milijunskim nagradama. Jasno je i da odlazak Ante Ramljaka nije bio dovoljan i da je trebala otići i Martina Dalić, zato smo i pokrenuli njezin opoziv, ali ona je zahvaljujući tankoj većini uspjela ostati na svojoj poziciji. Oni koji su podigli ruke u Hrvatskom saboru za Martinu Dalić, morali bi preispitati svoju odluku stoje li i dalje iza nje“, rekao je Nikola Grmoja.

Grmoja se osvrnuo i na reakciju premijera Andreja Plenkovića, koji je bezrezervno stao iza potpredsjednice Vlade Martine Dalić i pokušao prebaciti odgovornost na Most.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić naglasio je kako je analiza prepiske potpredsjednice Vlade otkrila jednu jako lošu i štetnu poruku, gdje svim ulagačima poručuje da u Hrvatskoj, bez suradnje s državom, ne mogu uspjeti.

„Ovaj navod iz objavljene korespondencije potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, obrta i poduzetništva pokazuje stanje društva i politike koja i daje želi kontrolirati gospodarske tijekove i to je jako loše. To je poruka svim potencijalnim investitorima kako bez kontakta s politikom u Hrvatskoj nema investicija“, rekao je Panenić.

Istaknuo je i kako je objavljeno da potpredsjednica Vlade ne dijeli stavove s premijerom vezano uz otkup INA-e.

„Premijer je 2016. izašao s namjerom da država otkupi INA-u, a sada je očito da ministrica Dalić to nema u planu. Jasno je da Vlada nije imala stvarnu namjeru, pa je ugrožen model da država otkupi INA-u. Smatram da Odbor za gospodarstvo mora sazvati hitnu sjednicu i predložit ću to predsjedniku Odbora jer se moraju razjasniti aspekti ove korespondencije ministrice Dalić koja je izašla u javnost, a koja mnogo toga otkriva, jer je očito da ovo nije kraj slučaja Agrokor“, kazao je Panenić.

Nikola Grmoja je pojasnio kako je na dnevnom redu Hrvatskog sabora izmjena odluke o osnivanju saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, iz koje je izdvojena točka o kvaliteti financijskih izvješća, kako povjerenstvo ne bi bilo u koliziji sa sudskim postupkom.

„Po novom poslovniku ovaj prijedlog trebaju staviti u raspravu, a to će biti prilika da otvori slučaj Agrokor i preispitaju dosadašnje odluke. Kad skupimo 30 potpisa moraju staviti odluku na raspravu u roku sedam dana“, dodao je Grmoja.

Tagovi: agrokor, most nl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE