Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most – Tribina o PGO: Hrvatska neće moći ispoštovati obveze prema EU

Predstavnici udruga na tribini su iznijeli svoja iskustva s terena na području gdje djeluju te svoje prijedloge sprječavanja sve češćih ekoloških incidenata, afera i nemara

Objavljeno 03.05.2018
Alan Srčnik

Most nezavisnih lista održao je javnu tribinu pod nazivom “Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba” na kojoj se prezentiralo ekološki i ekonomski održivo rješenje gospodarenja otpadom. Jasno je da gradska administracija i dalje ne zna kako pristupiti tom krucijalnom problemu te bi građani vrlo lako mogli postati taoci njihove nesposobnosti i neodgovornosti. O ovoj temi govorili su saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, saborski zastupnik Marko Sladoljev, vijećnik u VGČ N. Zagreb istok i predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković, bivši saborski zastupnik i dugogodišnji predsjednik Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina Josip Katalinić te predstavnica Udruge za zaštitu okoliša ¨EKO – 2000″ Podsused Lucija Račić, uz moderatora vijećnika VGĆ Maksimir Vladu Marića.

„Ako se želi, Grad Zagreb može u svega dvije godine umjesto prijestolnice smeća postati europska prijestolnica održivog gospodarenja otpadom. To je moguće jedino temeljitom promjenom pristupa ovom važnom resoru koji danas nudi veliki prostor za stvaranje održive budućnosti kroz kružnu ekonomiju i brojna nova radna mjesta. Umjesto šteta i propuštenih prilika koje se mjere u stotinama milijuna kuna, Zagreb može imati sustav sa preko pet tisuća novozaposlenih čije se plaće pokrivaju vrijednošću sačuvanih sirovina. Sve to nije moguće s ovako lošim sustavom prikupljanja i u jednom velikom centru za gospodarenje otpadom, nego pažljivo osmišljenom sustavu sa minimalno dvije sortirnice, nekoliko kompostišta i nizom centara za ponovnu uporabu.“ – izjavio je Slaven Dobrović.

„Cijena komunalne usluge višestruko će porasti ako se odlučno i hitno ne krene sa odvojenim prikupljanjem jer obrada u CGO-u puno košta, a ne postiže preuzete ciljeve. To znači da se riskira plaćanje penala zbog neispunjavanja ciljeva recikliranja, također građanima iz džepova.“ – izjavio je Marko Sladoljev

Predstavnici udruga na tribini su iznijeli svoja iskustva s terena na području gdje djeluju te svoje prijedloge sprječavanja sve češćih ekoloških incidenata, afera i nemara.

„Članovi naše udruge detaljno su proučili dokumentaciju projekta izgradnje ŽCGO Marišćina i pokrenuli čitav niz akcija kako bi zaustavili tehnološki zastario, ekološki štetan, ekonomski neisplativi zdravstveno opasan projekt. Korištene su sve metode dostupne civilnom društvu, kao što su građanski neposluh, prijave raznim pravosudnim tijelima, organiziranje akcija i simpozija te na kraju pritisci prema političarima. Pritisci su djelomično urodili plodom, no Rijeka je dvije godine bila bez odlagališta, a i danas se građani žale na kontinuirani smrad s Marišćine. Uz sve to, računi građana su u rujnu 2017. uvećani za 109 posto. Slušanje struke neophodno je kod ovakvih projekata, a ne da stihijsko ponašenje odgovornih dovede do ovakve štetne situacije.“ – izjavio je Josip Katalinić.

„Borimo se protiv nesuvislog i, prije svega, neekološkog projekta, koji ni po čemu ne pripada u urbano područje. Sanacija građevinskog materijala je potrebna, ali ne ispod prozora građana. Klizišta također treba sanirati stručno, a ne odlučivati o njima zbog političkih bodova.“ – izjavila je Lucija Račić.

„Prijedlog plana koji nudi Grad Zagreb nema formu, cilj ni koncepciju. Nisu ga radili stručnjaci – stručnjaci u ovom području su prije svega Dobrović, Uršić i Poljak.“ – naglasio je Ratko Bedeković.

Tagovi: most nl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE