Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022.

Ukupno je u akciji sudjelovalo više od 40 ronilaca, a uz pripadnike specijalističke ronilačke skupine DIP CZ-a, tu su bili i članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Objavljeno 24.05.2022
Marko Babić

Tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite sudjelovalo je u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja koja je započela u subotu, 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu

Akcija je završena čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

Ekološkoj akciji čišćenja priključio se i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je ovo jedna u nizu akcija kojima se Ravnateljstvo civilne zaštite priključilo s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode, ali i naglasio važnost sigurnosti u ronjenu.

U tom smislu, tijekom ove aktivnosti, ronioci DIP CZ-a odradili su i vježbu „Od mobilizacije do intervencije“ gdje su uvježbavali koordiniranost djelovanja i postupanja nakon dojave o incidentu – od mobilizacije pripadnika, kompletiranja ronilačke opreme do samog uigravanja timova za spašavanje na vodi i ronilačke skupine te same organizacije ronjenja na intervenciji, rekao je ravnatelj Trut te pohvalio angažman ronioca volontera koji su odvojili svoje privatno vrijeme i priključili se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Ova aktivnost samo je još jedna potvrda i rezultat dugogodišnje suradnje s roniocima kroz razne aktivnosti, od onih edukativnog karaktera, sudjelovanja na zajedničkim vježbama, u ekološkim akcijama, ali i u stvarnim situacijama – za vrijeme velikih poplava, kod nedavnih potresa pa i prilikom pružanja pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine.

Ukupno je u akciji sudjelovalo više od 40 ronilaca, a uz pripadnike specijalističke ronilačke skupine DIP CZ-a, tu su bili i članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Organizatori akcije su Agencija Plava promocija, JU Nacionalni park Brijuni, Državne nekretnine d.o.o., a akcija je održana pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite te GS OS RH i Počasno zaštitne – bojne.

Tagovi: brijuni, čišćenje podmorja, EKO Patrola, ronioci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE