Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada jesen

Nacionalni dan darivatelja krvi – nagrađeno 76 darivatelja, neki su darivali krv i do 125 puta

Ovogodišnji Nacionalni dan darivatelja krvi, pravi je dokaz da treba činiti dobro pa će nam se dobrim i uzvratiti

Objavljeno 22.10.2018
Josipa Maksimović

Danas je održan Nacionalni dan darivatelja krvi, a zajedno s njime i 65. obljetnica rada Crvenog križa.

Povodom ovog događaja, u zagrebačkoj je gradskoj vijećnici nagrađeno 76 jubilarnih darivatelja, koji su darovali krv najmanje 35 puta.

Ako ste mislili da je nagrada novčana, prevarili ste se. Ipak, za ovakve stvari i priznanje jednako vrijedi.

Svečanost je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa u čast darivatelja koji su krv darivali 35, 50, 55, 75, 100 i 125 puta. Prva akcija darivanja krvi održana je u Željezari Sisak 25. listopada 1953. godine, a već 2. studenoga iste godine i u Zagrebu, u tvornici Franck te odmah potom i u Plivi.

Priznanjem su nagrađene dvije žene koje su krv darivale 75 puta – Jagoda Hodak i Jasna Kovačić. Nagrađene su i tri žene koje su krv darovale 55 puta te 12 žena koje su krv darovale 35 puta. Nagrađena su i dva muškarca koja su krv darovali 125 puta, pet muškaraca sa 100 darivanja, 20 muškaraca koji su krv darovali 75 puta i 32 muškarca s 50 puta.

Jedan od nagrađenih je i Damir Slavnović koji je krv darovao 127 puta. “Počeo sam kao student, pa preko vojske i kad sam došao u ZET redovito dajem krv, tri do četiri puta na godinu”, izjavio je novinarima. Kazao je da krv daruje zbog humanitarnog razloga, ali i ujedno kao kontrolu svoga zdravlja.

Na svečanosti je darivateljima zahvalio i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Istaknuo je kako su humanost i krv jedan značajan dio na čemu počivaju ljudski životi, pri čemu Hrvatska ima veliku tradiciju i odlične rezultate u darivanju krvi te u transfuziji, ne samo pune krvi, nego i derivata. “Ostanimo dobri kao što su bile generacije prije nas i ne dovedimo nikada u pitanje ljudske živote zato što će uzmanjkati krvi”, poručio je Kujundžić.

Darivateljima je njihov dan čestitao i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, istaknuvši kako ga posebno vesele podaci da je lani bilo preko 170.000 darivatelja krvi, a da je sve zajedno prikupljeno oko 200.000 doza krvi. “Sve potrebe hrvatskog zdravstva preko Crvenog križa i naših darivatelja su ostvarene, dakle nije se ni jednog trena desilo da potrebite količine krvi nedostaju”, istaknuo je Mikulić.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava je darivanje krvi označio kao najuzvišeniji čin ljudske humanosti, gdje čovjek daruje dio sebe i pritom ne pita kome će donacija njegove krvi doći, dakle bez rasne, etničke ili bilo kakve druge diskriminacije čovjek spašava ljudski život. Naveo je kako se u Zagrebu godišnje prikupi preko 40.000 doza, a u Hrvatskoj preko 300.000 doza, pa su u potpunosti zadovoljene potrebe za krvi.

(Hina)

Tagovi: Crveni križ, darivanje krvi, krv, kujundžić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE