Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Nastavlja se štrajk u 3. maju

Štrajkaški odbor: Nastavljamo se boriti za opstojnost 3. maja

Objavljeno 26.11.2018
Lucija Tokić

Članovi Štrajkaškog odbora 3. maja danas su poručili da se nastavlja štrajk u tom riječkom brodogradilištu, kao i njihova borba za opstojnost 3. maja, pri čemu su simbolično “priznali krivicu” da znaju i žele raditi te da se bore za radna mjesta i opstanak brodogradilišta.

Član Štrajkaškog odbora Juraj Šoljić rekao je da su konferenciju za novinare sazvali ponukani priopćenjem i prijetnjama iz Uprave pulskog Uljanika. Naime, Uprava Uljanika i uprave svih društava Uljanik grupe u petak su optužile Štrajkaški odbor za opstruiranje mirenja u brodogradilištu 3. maj i kršenje niza zakona i internih propisa, što se, smatraju u Upravi, ne smije i ne može tolerirati.

U priopćenju su iz Uprave Uljanika naveli da su članovi Štrajkaškog odbora 3. maja “neovlaštenim postupanjem i kršenjem naloga nadležnih službi, zabranom pristupa ovlaštenim osobama u prostore društva radi obavljanja elementarnih funkcija te puštanjem trećih osoba u prostore brodogradilišta bez odobrenja direktora društva, uz nepoštivanje upozorenja zaštitarske službe, prekršili zakonske propise i interne akte društva”.

“Ako je tendencija da se ušutka radnički vapaj i sindikalno djelovanje, osuđujemo Upravu Uljanika jer je valjda osnovna uloga sindikata da je s radnicima i da čuje njihove zahtjeve te da ih artikulira prema vlasniku”, naglasio je Šoljić i prozvao Upravu Uljanika da 3. maj i dalje ostavlja po strani.

Od Ministarstva gospodarstva u utorak očekuje program restrukturiranja Uljanika, o kojemu predstavnici radnika i sindikata u 3. maju ništa ne znaju.

“Poručujemo da nećemo stati, ne odustajemo od štrajkaških zahtjeva, od isplate plaće i tražimo informacije od Uprave Uljanika, da nas upozna s činjenicama i njihovim namjerama u vezi s opstankom 3. maja”, istaknuo je Šoljić.

Najavio je da će se u utorak u Trstu održati sastanak izaslanstva Sindikata metalaca Hrvatske s kolegama iz sindikata i Upravom Fincantierija, koji se spominje kao jedan od mogućih strateških partnera 3. maja. Sindikat, dodao je, zanimaju namjere Fincantierija, što planiraju vezi s proizvodnim programom i opstojnošću radnih mjesta.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: 3. maj, štrajk, štrajkaški odbor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE