Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Navaljni nominiran za nagradu Saharov EU-a

Navaljni smatra da je presuda politički motivirana, a Bruxelles je uveo sankcije ruskim dužnosnicima zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog

Objavljeno 28.09.2021
Ivona Amidžić

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni nominiran je u ponedjeljak za godišnju nagradu za ljudska prava Andrej Saharov koju dodjeljuje Europski parlament.

Navaljni (45), koji je u kolovozu 2020. otrovan nervnim agensom, služi zatvorsku kaznu u trajanju od 2,5 godine zbog kršenja uvjetne kazne.

Navaljni smatra da je presuda politički motivirana, a Bruxelles je uveo sankcije ruskim dužnosnicima zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog.

Moskva odbacuje sve navode i optužuje EU za uplitanje u njene unutarnje poslove.

“Od vitalnog je značaja da mi u Europskom parlamentu potvrdimo našu nepokolebljivu podršku Navaljnom i naglasimo da je za njegovu dobrobit odgovoran Putin”, poručio je u ponedjeljak nizozemski europarlamentarac desnog centra Peter van Dalen.

Nagrada Saharov za slobodu misli nazvana je po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu i dodjeljuje se svake godine. Dobitnik nagrade bit će obznanjen 21. listopada, a ceremonija se održava u prosincu.

Europski parlament isplatit će dobitniku 50 tisuća eura.

Među ranijim dobitnicima nagrade su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, venezuelska demokratska opozicija i pakistanska aktivistica za prava djece Malala Yousafzai.

Za nagradu su ove godine nominirani bivša bolivijska predsjednica Jeanine Anez, Afganistanke koje se bore za prava žena te britanska udruga za ljudska prava Global Witness.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: aleksej navaljni, kritičar, ljudska prava, nagrada, navaljni,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE