Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Njemačka: Uhićen haker

Uhićen 20-godišnjak kojega se sumnjiči da stoji iza slučaja curenja osobnih podataka stotina javnih osoba među kojima je i Angela Merkel

Objavljeno 08.01.2019
Lucija Tokić

Njemačka savezna policija danas je objavila da je uhitila osobu osumnjičenu za curenje osobnih podataka stotina političara, javnih osoba i novinara u prosincu.

Muškarac je identificiran kao 20-ogodišnjak iz zapadne države Hessen. Po izvorima, on je sve priznao.

Njemački politički establišment u petak je bio pogođen viješću da su brojni privatni telefonski brojevi, fotografije i poruke objavljene na internetu preko jednog Twitter računa.

Među podacima nalazila se i adresa elektronske pošte kancelarke Angele Merkel kao i broj telefaksa kojim se koristi kancelarka. U mreži s koje su skinuti podaci su se nalazili i brojni brojevi mobitela ministara.

Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se na privatnu korespondenciju stotina političara na svim razinama ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara.

Opseg političke štete zasad nije poznat.

Savezni ured za informatičku sigurnost navodno je bio upoznat s curenjem podataka već ranije u prosincu, ali nije informirao druga tijela o tom problemu.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer trebao bi u 14 sati o cijelom slučaju održati konferenciju za novinare.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: haker, javne osobe, njemačka, političari,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE