Studija ima koliko hoćete. Svaki dan nam govore nešto drugo. Ne kažemo da ne treba vjerovati, već da naša ‘studija’, provedena na našim bakama, kaže – umjereno, iz svog vrta i sve može … 🙂
Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže: “Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetujem da svoj novac radije potroše na povrće”.
Uzimanje nadomjestaka s omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, no stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.
Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše u srijedu BBC.
Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba.
No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.
Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe.
Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.
Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i kruha.
No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže: “Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da nadomjesci omege 3 štite srce”.
Profesor Tom Sanders, nutricionist s King’s College u Londonu ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje nadomjestaka.
“Ova studija ne pruža dokaze da bi smjernice trebali mijenjati”, rekao je.