Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Obnovljen turistički riječni brod “Juran i Sofija”

"Sada će naši sugrađani i drugi gosti imati priliku grad doživjeti na drugi način"

Objavljeno 25.06.2020
Ivona Amidžić

Suradnjom Grada Siska i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, obnovljen je turistički riječni brod “Juran i Sofija”, kojim će već od idućeg vikenda biti obogaćena turistička ponuda na sisačkom području.

Brod “Juran i Sofija” izgrađen je 2003. godine, a ime je dobio po prvoj kazališnoj predstavi na štokavskom narječju hrvatskog jezika izvedenoj u Sisku 1839. godine. Nakon temeljitog remonta, ponovo je prilagođen prijevozu putnika, pa će od subote 27. lipnja, opet subotom, nedjeljom i praznicima prevoziti turiste.

“Na temelju sporazuma o partnerstvu, Grad je brod predao na korištenje Parku prirode, pa će sada naši sugrađani i drugi gosti imati priliku grad doživjeti na drugi način, što je jedinstven slučaj u našoj domovini, budući da Kupa protječe gradskim središtem. Vjerujem da će se nakon ove vožnje naši gosti odlučiti posjetiti i obližnji Park prirode Lonjsko polje. Ovo je ujedno i najava našeg zajedničkog nominiranja projekta Ornitološkog centra u Čigoču. Ovaj čin je ujedno poveznica sisačke povijesti od antičke arheologije, industrijske baštine u Holandskoj kući, do rijeke Kupe, Staroga grada i Lonjskog polja”, rekla je sisačka grdonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ravnatelj Javne ustanove Lonjsko polje Ivor Stanivuković suradnju s Gradom Siskom od 2017. godine, ocijenio je vrlo uspješnom i konstruktivnom.

“Cijelu ovu zajedničku turističku priču završit ćemo uređenjem našeg Ornitološkog centra, čija je procijenjena vrijednost oko 40 milijuna kuna. Inače, Park prirode sustavno ulaže u posjetiteljsku infrastrukturu i ove godine završamano projekt novog posjetiteljskog centra u Osekovu, vrijednog 20 milijuna kuna, što će biti dodana vrijednst ne samo Lonjskog polja, nego i cijele županije”, rekao je Stanivuković.

Cijena jednosatne vožnje 20 kuna

Brod “Juran i Sofija”, kapaciteta je 70 osoba, i jednosatna vožnja stajat će samo 20 kuna, a vožnja će biti uključena i u vikend programe Parka prirode. Polazna i završna luka plovidbe bit će brod “Biokovo”, koji se nalazi kod sisačkog Malog kaptola. Vikendima i blagdanima su predviđeni polasci broda u 11 i 13 sati, a prema posebnim najavama, skupine će brod moći koristiti i u druge termine. Izgradnjom pristaništa uz stari grad, predviđeno je da se uz plovidbu u program uključi i razgledanje tamošnjih muzejskih zbirki.

Za sigurnost putnika bit će zadužena dvočlana ili tročlana posada s iskusnim zapovjednikom broda Goranom Iličićem. Brod “Juran i Sofija”, samo je jedno plovilo u floti Parka prirode, u kojoj su još dva nadzorna čamca za čuvare prirode, turističko plovilo “Vodomar”, četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: "Juran i Sofija", brod, sisak, turistički riječni brod, turizam,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE