Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Obrtnicima Siska i Petrinje dodijeljeno 1,5 milijuna pomoći HOK-a

"Iako naizgled mala, ova će pomoć mnogim obrtnicima mnogo značiti u sanaciji šteta na njihovim radionicama..."

Objavljeno 13.05.2021
Ivona Amidžić

U sklopu humanitarne akcije “Obrtnici za stradale od potresa” ukupno 212 obrtnika s područja Siska i Petrinje, čije su obrtničke radnje i oprema pretrpjele značajniju štetu od razornog potresa krajem prošle godine, ostvarilo je pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 7.000 kuna.

Nakon što su u svojim udruženjima u Sisku i Petrinji potpisali dokumentaciju, stvoreni su uvjeti da se humanitarna akcija okončana isplatom pomoći.

Nakon što je razorni potres pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska obrtnička komora je 31. prosinca prošle godine pokrenula humanitarnu akciju kojoj je bio cilj prikupiti sredstva kako bi obrtnici koji su stradali u potresu što prije ponovno pokrenuli poslovanje. Akcija je trajala tri mjeseca, a u nju su se uključili brojni obrtnici iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, čime se prikupilo 1,9 milijuna kuna.

Kako je prilikom potpisivanja dokumentacije u prostorijama Udruženja obrtnika u Sisku rekao predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger, pomoć u ukupnom iznosu 1,5 milijuna kuna primilo je 136 obrtnika u Petrinji i 76 u Sisku.

Naveo je i da su obrtnici izrazili spremnost da se svojim ljudskim i tehničkim potencijalima uključe u obnovu. Neki su već preuzeli poslove prijevoza ili instalaterskih radova, a očekuje se kako će uskoro biti uključeni i u poslove rušenja i uklanjanja objekata s crvenom naljepnicom.

Zahvaljujući se svima koji su se uključili u humanitarnu akciju, napomenuo je kako su veliki doprinos akciji dali predsjednici sisačkog i petrinjskog udruženja obrtnika, Ivanka Čačić i Stjepan Panižić.

“Iako naizgled mala, ova će pomoć mnogim obrtnicima mnogo značiti u sanaciji šteta na njihovim radionicama. Budući da lokalna samouprava na temelju dodijeljenih interventnih sredstava raspisuje postupak jednostavne nabave za poslove rušenja i uklanjanja objekata, očekujemo da će se veći broj naših kolega angažirati i na tim poslovima”, rekla je Ivanka Čačić.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hok, obrtnici, petrinja, pomoć, potres, sisak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE