Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

OESS primijetio moguće ruske transfere oružja u pobunjenička područja

OESS, koji ima jedinu ekipu neovisne promatračke misije na istoku Ukrajine, nije eksplicitno naveo da je oružje predano pobunjenicima ...

Objavljeno 19.10.2018
Alan Srčnik

Promatračka misija OESS-a je navela u četvrtak da je primijetila moguće transfere oružja iz Rusije prema separatističkim teritorijima u Ukrajini, dok Moskva i dalje tvrdi da vojno ne podržava pobunjenike.

U poruci elektroničke pošte Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) je agenciji France presse navela da je prošlog tjedna primijetila konvoje tegljača koji noću prelaze tu granicu.

OESS-ova bespilotna letjelica je snimila “vozila, među kojima i kamion koji je prevozio oklopno vozilo za prijevoz postrojbi” koje su ulazili i izlazili s ukrajinskog teritorija pod kontrolom separatista makadamom gdje nema graničnog prijelaza.

OESS, koji ima jedinu ekipu neovisne promatračke misije na istoku Ukrajine, nije eksplicitno naveo da je oružje predano pobunjenicima.

OESS, koji ima 600 promatrača u toj regiji, nekoliko puta je izvijestio da su im bespilotne letjelice srušene u području sukoba.

“Rusija mora prestati noću isporučivati smrtonosno oružje svojim agentima na istoku Ukrajine”, reagiralo je na Twitteru američko veleposlanstvo u Ukrajini. “Samo Rusija može okončati krvoproliće u Ukrajini”, zaključili su.

U ratu između proruskih separatista i ukrajinske vojske je od 2014. poginulo više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike, što Moskva niječe bez obzira na brojne dokaze.

Nakon mirovnog sporazuma iz Minska zaključenog početkom 2015. uslijedila su brojna primirja i bitno se stišali sukobi, iako nasilja i dalje povremeno izbijaju duž crte bojišnice.

(Hina)

Foto: EPA

Tagovi: oess, oružje, rusija, ukrajina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE