Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Okrugli stol: Nedostatak opreme negativno utječe na ishod liječenja tumora – potrebna promjena!

Hrvatska u idućih 10 godina mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora u vrijednosti 140 milijuna eura, čime bi popravila lošu statistiku umrlih...

Objavljeno 09.10.2018
Antonela Verković

Sudionici okruglog stola složili su se da problem dostupnosti radioterapije, odnosno nedovoljan broj linearnih akceleratora i zastarjelost postojećih, negativno utječe na ishod liječenja tumorskih pacijenata i direktan je uzrok loše statistike umrlih od tumora.

Dakle, Hrvatska u idućih 10 godina mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora u vrijednosti 140 milijuna eura, čime bi popravila lošu statistiku umrlih od tumora, po kojoj je na samom začelju Europske unije, istaknuto je u utorak na okruglom stolu “Hrvatska treba modernu radioterapiju”.

Po podacima iz 2014. godine o pojavnosti i smrtnosti bolesti rak je u Hrvatskoj odmah iza bolesti srca i krvnih žila, s 21.434 novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom i čak 13.939 umrlih.

Osim toga, rezultati ankete provedene među 500 tumorskih pacijenata, koji su upućeni na liječenje radioterapijom, pokazali su da gotovo polovica pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, njih 48,2 posto, u hrvatskim bolnicama čeka duže od dva mjeseca na početak radioterapije.

Nedovoljan broja linearnih akceleratora u sustavu doveo je do toga da se, po nekim procjenama, samo polovica pacijenata koji bi trebali biti liječeni radioterapijom upućuju na radioterapiju.

Postotak od 65 posto oboljelih koji umru od raka alarmantan je i nužno je mijenjati pristup liječenju tumora u Hrvatskoj, naglašeno je na okruglom stolu.

Hrvatska treba nove linearne akceleratore pa će Vlada poduzeti sve da nabavi primjeren broj novih uređaja, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić .

Vlada krenula u nabavku novih linearnih akceleratora 

“Već smo krenuli u nabavku novih linearnih akceleratora, prvi je instaliran u Osijeku, za drugi je osiguran novac i slijedi faza instalacije na Rebru i ovih dana očekujemo natječaj za novi uređaj za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Također, u narednim mjesecima na KBC Rebro dolazi novi gama knife”, rekao je Kujundžić.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da prema nacrtu Nacionalnog plana za borbu protiv raka, čije se prihvaćanje očekuje u proljeće 2019., u idućih 10 godina Hrvatska mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora, tj. zamijeniti 15 uređaja kojima je prosjek starosti oko osam godina i nabaviti novih 15, čime bi se po broju uređaja izjednačili s EU-ovim prosjekom.

Vrijednost takve nabave procjenjuje se na gotovo 140 milijuna eura, a velik dio financijskih zahtjeva koje povlači donošenje Nacionalnog plana nastojat će se osigurati iz fondova Europske unije.

Po riječima pomoćnice ministra zdravstva Vere Katalinić – Janković, ulaganje u radioterapiju je opravdano jer će smanjiti smrtnost građana i povećati izlječivost radno sposobnih građana.

Na okruglom stolu predstavljen je primjer Slovenije, koja ima znatno bolje pokazatelje u borbi protiv tumora od Hrvatske, unatoč rastu incidencije zbog starenja stanovništva.

Slovenija je prije desetak godina imala četiri stara linearna akceleratora u onkološkom centru u Ljubljani, bile su dugačke liste čekanja, radilo se starim tehnikama, napokenuo je Primož Strojan iz Onkološkog instituta u Ljubljani.

“Tada smo napravili plan i počeli mijenjati stare aparate i dodavati nove u manje onkološke centre izvan Ljubljane. Zahvaljujući tome već 2010. imali smo osam novih aparata, a sad smo ponovno u fazi obnavljanja uređaja”, kaže Strojan.

(Hina)

FOTO: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Tagovi: tumor, vlada rh, zdravstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE