Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Orban pozdravio protuimigrantske napore Italije i Poljske

Cilj Mađarske je skupiti protumigrantsku većinu u Europskom parlamentu, zatim u Europskoj komisiji, a kasnije u Europskom vijeću gdje nacionalni čelnici donose većinu važnih europskih odluka, rekao je Orban

Objavljeno 10.01.2019
Lucija Tokić

Europske protumigracijske snage mogle bi ojačati talijansko-poljskom inicijativom za stvaranjem desnog savezništva prije predstojećih izbora za Europski parlament, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban koji je jedan od oštrijih protivnika masovnih ilegalnih imigracija u Europskoj uniji, rekao je da bi želio vidjeti kako protumigrantske stranke osvajaju većinu na izborima u svibnju.

Talijanski potpredsjednik vlade Metteo Salvini je rekao tijekom posjete Varšavi u srijedu da Italija i Poljska trebaju združiti snage i stvoriti euroskeptični savez u borbi za europske glasove.

“Poljsko-talijanski savez ili savez Varšave i Rima jedan je od najvećih događaja s kojim je ova godina mogla započeti”, rekao je Orban na konferenciji za medije opisujući Salvinija kao “heroja” koji zaustavlja migracije na obalama Italije.

“Polažem velike nade u ovo”.

Orban je rekao da je “sit” činjenice da svaki puta kada Europska pučka stranka kojoj pripada i njegova stranka Fidesz, traži saveznika, traži ga u lijevim strankama koje on naziva promigrantskim.

“Potreban je savez Rima i Varšave koji bi bio protiv migracija i koji je spreman raditi zajedno s protumigrantskim snagama u EPP-u”, rekao je Orban.

Međutim, Orban je obećao odanost EPP-u govoreći: “Sve dok smo tu, a nadam se da će to potrajati, ostat ćemo odani našoj obiteljskoj stranci.”

Nije moguć kompromis s Njemačkom

Dodao je i da nije moguć kompromis s Njemačkom oko migracija unatoč, kako kaže “konstantnom pritisku” Berlina na njegovu vladu da prihvati migrante.

“Njemačka politika ne poštuje mađarsku odluku da ne želi postati imigrantska zemlja”, rekao je Orban na konferenciji za medije. “Osjećam pogotovo od njemačkih medija da ponekad na vrlo grub način vrše pritisak na nas da slijedimo njihov put u prihvaćanju migranata, a to je ono što mi ne želimo.”

Cilj Mađarske je skupiti protumigrantsku većinu u Europskom parlamentu, zatim u Europskoj komisiji, a kasnije kada nacionalni izbori promijene političku kartu u Europi, u Europskom vijeću gdje nacionalni čelnici donose većinu važnih europskih odluka, rekao je Orban.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: viktor orban,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE