Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Papa poziva Europu na jedinstvo i upozorava na prijetnju ideologija

Papa Franjo je u nedjelju sa zanosom pozvao Europljane da se drže zajedno te da ožive ideale osnivača Europske unije

Objavljeno 03.06.2019
Lucija Tokić

Papa Franjo je u nedjelju sa zanosom pozvao Europljane da se drže zajedno te da ožive ideale osnivača Europske unije, tvrdeći da ideologije i političari koji šire strah prijete opstanku Europe.

Papini komentari, koje je podijelio s novinarima u avionu dok se vraćao s trodnevnog posjeta Rumunjskoj koja je jedna od najnovijih članica Europske unije, bili su njegovi prvi nakon europskih izbora prošli mjesec.

Papa Franjo, kojeg su novinari pitali o izborima, talijanskom krajnje desnom vođi Matteu Salviniju i drugim europskim temama, potaknuo je vjernike da mole za jedinstvo Europe i nevjernike da se za to nadaju “iz dubine svojih srca”.

Krajnja desnica i nacionalisti u Italiji, Britaniji, Francuskoj i Poljskoj su, osvojivši veliki broj glasova, uzdrmali politike u tim državama no ipak nisu uspjeli značajnije narušiti ravnotežu proeuropskih snaga u Europskoj uniji.

“Ako se ne suoči ozbiljnije s budućim izazovima, Europa će se osušiti. Prestaje biti ‘Majka Europa’ i postaje ‘Baka Europa’. Ostarit će i izgubiti cilj suradnje”, rekao je.

“Netko bi se mogao zapitati ‘Je li ovo kraj 70-godišnje avanture?'”, dodao je.

Papa je izbjegao direktno kritiziranje Salvinija, vođe krajnje desne Lige koji se često razilazio s njim oko migrantskih pitanja, tvrdeći da se nisu još uvijek sastali zato što Salvini još nije tražio audijenciju.

Papa je također naglasio da se njegovi komentari odnose općenito na Europu, a ne posebno na Italiju te da je za njega talijanska politika teško razumljiva.

(Hina)

Tagovi: europa, papa franjo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE