Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Park prirode Lonjsko polje s velikim porastom posjećenosti i novostima u ponudi

Porast posjećenosti od 150 posto ostvaren je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto vrijeme prošle godine

Objavljeno 22.07.2021
Ivona Amidžić

Park prirode Lonjsko polje bilježi znatno veću posjećenost nego lani, a posjećenosti bi trebao pridonijeti Centar za posjetitelje “Crna roda” čije se otvaranje planira za rujan, u sklopu 20 milijuna kuna vrijednog projekta sufinanciranog iz EU-ovih fondova, doznaje se iz tog Parka.

Porast posjećenosti od 150 posto ostvaren je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a iako još nisu dostignute brojke od prije pandemije, iz Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje ističu da je ove godine primetan određeni povratak stranih posjetitelja, primjerice Francuza, Nijemaca, Poljaka i Engleza.

Ipak, među posjetiteljima su većinom domaći turisti koji dolaze iz cijele Hrvatske, a dio posjetitelja ostaje i po nekoliko dana, koristeći usluge smještaja/noćenja u obiteljskom smještaju, na OPG-ovima i slično, u mjestima i selima u sklopu i blizini Parka (Gušće, Jasenovac, Krapje, Čigoč i dr.), gdje je u ponudi i lokalna hrana i piće u restoranima i gostionicama.

U novije vrijeme nema novih smještajnih jedinica za turiste, ali su postojeće unaprijeđene, kažu iz parka, naglašavajući da su ipak većina posjetitelja još izletnici, koji dođu u posjetu na jedan dan.

“Slavonska Amazona”

Najviše pritom traže plovidbu čamcima na solarni pogon rijekom Strug, poznatom i kao “Slavonska Amazona”. Dva su kakva čamca i još jedan ‘obični’ mali brod, također za izlete posjetitelja.

Posjetitelji dosta traže i vikend program, kojeg je potrebno unaprijed rezervirati i u sklopu kojeg se u jedan dan vikenda (subota i nedjelja) za 50 kuna po osobi nudi plovidba čamcima i edukativni obilasci i razgled Parka s odlascima i na nekoliko vidikovaca/promatračnica, kojih ovo ljeto planiraju otvoriti još dvije.

“Posjetiteljima želimo omogućiti što ugodniji boravak u parku, a brojne zahvale i pozitivni komentari daju nam dodatni vjetar u leđa i motivaciju da uvodimo nove programe i usluge te nastavimo ulagati u posjetiteljsku infrastrukturu”, ističe ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš.

Od rujna novi centar za posjetitelje

U sklopu projekta “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo” izgrađena je, kako iznosi Kušmiš, promatračnica “Ptica kosac” u Repušnici, dok centar “Crna roda” planiraju otvoriti u rujnu.

Cijeli projekt je ukupne vrijednosti nešto malo iznad 20,3 milijuna kuna, od čega su bespovratna europska sredstva 12,8 milijuna kuna (iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija), a partneri u provedbi projekta su Sisačko-moslavačka županija i Grad Popovača.

Projektom upravlja Simora d.o.o., a sufinancira ga Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sve s ciljem da se time poveća atraktivnost Parka i obrazovnog kapaciteta ciljanih skupina kao što su zaposlenici Parka, lokalno stanovništvo i ostali relevantni dionici na području Parka.

Park se prostire na području od 511 kilometara kvadratnih i da je jedno od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi, gdje osim ljepota netaknute prirode i mnogih vrsta ptica, posjetitelji mogu vidjeti i drugu raznoliku i bogatu floru i faunu, ali i kulturnu baštinu, poput sela graditeljske baštine na lokalitetu Krapje, tradicijskog načina ispaše stoke poznate kao “Posavski safari” na lokalitetu Mužilovčica i drugo. Tu je i poznato selo roda Čigoč.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: lonjsko polje, park prirode, porast posjećenosti, posjećenost,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE