Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Petrinja: Više od 2700 zahtjeva za nekonstruktivnu obnovu

Komunalac Petrinja je od 1. svibnja odvezao 60 tona glomaznog otpada, od čega je izdvojeno 35 tona otpadnog drveta, a građevinskog je otpada ukupno zbrinuto 230 tona...

Objavljeno 19.05.2021
Ivona Amidžić

Načelnik petrinjskoga Stožera Civilne zaštite Danijel Dvorneković izvijestio je da je primljeno i obrađeno 2713 zahtjeva za nekonstruktivnu obnovu stambenih objekata koji su poslani Nacionalnom stožeru CZ i Središnjemu državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Dvorneković je predstavljajući tjedno izvješće rekao da je od 11. do 18. svibnja za 15 kućanstva navezeno 190 kubičnih metara kamenog materijala kako bi se mogle smjestiti privremene stambene jedinice.

Komunalac Petrinja je od 1. svibnja odvezao 60 tona glomaznog otpada, od čega je izdvojeno 35 tona otpadnog drveta, a građevinskog je otpada ukupno zbrinuto 230 tona.  Operativne snage CZ Grada Petrinje, Privreda d.o.o. i Komunalac Petrinja izvode radove na poslovnom dijelu kontejnerskog naselja Sajmišta, gdje je postavljeno 30 poslovnih jedinica, a dvije se još postavljaju, rekao je Dvorneković. Dodao je da je dosad izgrađeno 12 drvenih kućica za privremeni smještaj, a grade se još dvije.

Dvorneković je rekao i da je Grad Petrinja do danas proveo hitnu sanaciju 411 stambenih objekata i da je sanirao 450 dimnjaka, a Stožer civilne zaštite do danas je donio 26 odluka o uklanjanju objekata koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi.  U izradi je 88 elaborata s ocjenom stanja građevinske konstrukcije koja predstavlja opasnost, a nakon zaprimanja suglasnosti vlasnika/suvlasnika, Stožer će moći donijeti odluku o njihovu uklanjanju.

Kako je rekao, Stožer CZ Grada Petrinje poslao je Ministarstvu prostornog  uređenja, graditeljstva i državne imovine prijedlog da se produži rok prijave ili da stalno bude otvoren javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine uništene u potresu na tom području. Javni poziv je zatvoren 11.  svibnja, no mnogobrojni građani dolaze s primjedbama da se nisu stigli na vrijeme prijaviti jer poziv nije bio dovoljno medijski praćen.

“S obzirom da smo zaprimili obavijest od Udruženja obrtnika Sisak, u kojem se navodi da naši lokalni poduzetnici nisu angažirani u sklopu aktualnih sanacija i izvođenja radova, bitno je naglasiti da je Grad Petrinja već od 28. prosinca lani angažirao isključivo lokalne poduzetnike kroz razne sanacije oštećenja na objektima”, rekao je Dvorneković i dodao da je do danas sanirano 411 stambenih objekata.

Član Stožera i privremeni pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Ante Marić je rekao da je Grad Petrinja na svoji račun za pomoć stradalima u potresu prikupio 10 milijuna kuna te da je raspisan natječaj za pravne osobe i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nakon natječaja isplaćeno je 8.327.000 kuna za 205 korisnika. Također, za ostale stradale u potresu koji su doživjeli manju štetu isplaćeno je više od 566 tisuća kuna, i to je 8.900.000 kuna, rekao je Marić.

Dodao je da su prije nekoliko dana predstavljani novi ugovori za nepovratne potpore iz Grada, gdje se sufinancira svako radno mjesto do tri tisuće kuna na mjesec 12 mjeseci, a potpisano je 17 novih ugovora za iznos oko 700 tisuća kuna. Grad Petrinja po tome je daleko na prvome mjestu u Republici Hrvatskoj po potporama poduzetnicima na svojemu području, rekao je  Ante Marić.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: obnova, petrinja, stožer, zahtjevi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE