Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Plenković: Mjere ćemo donositi u suradnji sa socijalnim partnerima

Vlada, kako je rekao, radi na provedbi prvoga paketa mjera - Za idući tjedan najavio je novi paket mjera

Objavljeno 27.03.2020
Ivona Amidžić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronavirusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.

Vlada, kako je rekao, radi na provedbi prvoga paketa mjera. Rezultate je ocijenio ohrabrujućima, što po njemu znači da su mjere dobro prihvaćene.

Za idući tjedan najavio je novi paket mjera.

“Najvažnije je da svi razumiju dubinu krize i da nitko ne može reći koliko će ona trajati. Oslanjat ćemo se i na stavove stručnjaka, prije svega liječničke struke”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je prioritet očuvanje zdravlja građana.

Upitan je li točno da će se oformiti gospodarski stožer i da će jedna od članica biti bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, podsjetio je da je prije nekoliko dana održan sastanak znanstvenika i stručnjaka koji mogu dati stručni pogled na epidemiju i “šire i smirenije analizirati procese”.

“Sličnu stvar želimo napraviti sa savjetom za gospodarska pitanja te nema nikakvoga stožera i nikakvih paralelizama u donošenju odluka. Razgovara se o krugu ljudi iz zdravstvene i poslovne zajednice, koji su i predstavnici radnika, koji bi mogao smirenije povremeno davati savjete. O tome tko će biti u tom tijelu izvijestit ćemo vas kada obavimo proces konzultacija” rekao je premijer.

Na pitanje hoće li u novim gospodarskim mjerama biti otpis određenih poreznih davanja, odgovorio je da se na mjerama radi te da će svi resori dati doprinos bilo za rezanje troškova, bilo za rasterećenje.

Novinare je zanimalo i trebaju li radnici strahovati da bi se moglo zakonodavno zadirati u njihova prava i je li spreman u tom smislu izići u susret poslodavcima, odgovorio je da se razni apeli proteklih dana pojavljuju na temelju glasina, a ne onoga što se radi u Vladi.

No, dodao je, ako se okolnosti vezane uz epidemiju promijene, vezane uz gospodarsku i socijalnu situaciju, prava radnika i financijsku stabilnost države i ako se bude moralo ići u smjeru zakonskih promjena, o tome će se “otvoreno razgovarati i tražiti potporu i razumijevanje svih”.

Dodao je da trenutne okolnosti nisu onakve kakve je Vlada željela i planirala, kao ni jedna druga

“U Hrvatskoj je smrtnost od epidemije 0,5 posto ukupnog broja zaraženih, u Italiji 10,5  posto. Još jednom govorim – Italija je jako blizu”, rekao je premijer.

“Mjere koje poduzimamo”, dodao je “su usmjerene prije svega na to da osiguramo zdravlje i život naših sugrađana”.

“Živimo u novom normalnom…Ovo što sada živimo je tu s nama. Učinimo zajedničke napore da to prebrodimo solidarno, jedinstveni koliko je moguće tako da osiguramo opstanak svih nas, gospodarstva i prava koje imamo u mjeru u kojoj je to moguće”, rekao je Plenković.

O sadržaju njegova razgovora s kineskim premijerom rekao je da je novi sastanak u formatu “Kina + 17” trebao biti održan u Pekingu u travnju, ali je odgođen te da se razgovaralo o tome kao i suradnji dviju zemnalja te o tome kako je Kina uspjela suzbiti epidemiju u Wuhanu.

Izvijestio je da će Kina donirati Hrvatskoj zaštitnu opremu.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: gospodarstvo, paket mjera, plenković, predsjednik vlade,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE