Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Počeli radovi stabilizacije i osiguranja konstrukcije barokne crkve u Selima

Svi dijelovi zidne konstrukcije crkve pretrpjeli su ozbiljna oštećenja, koja su vidljiva u unutrašnjosti, na pročeljima i zvonicima

Objavljeno 12.02.2021
Ivona Amidžić

Nakon temeljitih višetjednih priprema, u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija, te rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, počeli su radovi stabilizacije i hitnog osiguranja konstrukcije teško oštećene crkve sv. Marije Magdalene u Selima pokraj Siska.

Crkva u Selima, koja slovi kao jedna najvrjednijih i najljepših baroknih crkvi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, teško je stradala u potresu 29. prosinca prošle godine.

Svi dijelovi zidne konstrukcije crkve pretrpjeli su ozbiljna oštećenja, koja su vidljiva u unutrašnjosti, na pročeljima i zvonicima.

Projekt zaštite, stabilizacije i osiguranja konstrukcije, izradila je tvrtka Intradus projekt d.o.o iz Zagreba, a radove izvodi tvrtka Spegra d.o.o iz Splita. Kako je priopćeno iz Sisačke biskupije, u prvoj fazi radova podupirat će se oštećeni lukovi, postaviti teške skele u unutrašnjosti, te vanjske skele za pridržavanje i razupiranje unutar zvonika. Postavit će se i radne skele za izvođenje interventnih radova i evakuaciju inventara i vrijednih arhitektonskih i dekorativnih elemenata građevine.

Crkva u Selima svojom je izvedbom i arhitekturom izuzetna monumentalna građevina. Gradnja ove crkve počela je 1759. godine, a završena je i posvećena 1765. godine. Crkva ima elipsoidni tlocrt, zidovi su raščlanjeni pilastrima, ima dvije kupole nad lađom i nad svetištem, a bogato je ukrašena štukaturama. Razigrano pročelje nadvisuju dva zvonika s lukovičastim kapama. U crkvi su i izuzetno vrijedne orgulje, rad češkog baroknog majstora Joannesa Janacheka iz 1777. godine, koje će se evakuirati i pohraniti u privremeni depo.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: crkva, potres, radovi, sela, sisak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE