Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Počinje i veliko Europsko prvenstvo u streljaštvu u Osijeku

Glavni tajnik ESC-a i ISSF-a Alexander Ratner: “Možemo reći da su ovo najveća svjetska europska prvenstva ikad”

Objavljeno 22.05.2021
Ivona Amidžić

Kad glazbeni svijet slavi i natječe se u Rotterdamu na Euroviziji, obitelj streljačkih sportova usmjerit će pogled na Osijek, gdje će se održati Europsko prvenstvo 2021. godine.

“Možemo reći da su ovo najveća svjetska europska prvenstva ikad”, spomenuo je glavni tajnik ESC-a i ISSF-a Alexander Ratner u svom govoru na tehničkom sastanku organiziranom putem Zooma zbog trenutne situacije s Covidom-19.

Jedan od važnih zadataka ovog natjecanja je sprječavanje širenja Covida-19 tijekom prvenstva i Organizacijski odbor je za to napravio ogroman posao.

Svi sudionici moraju imati negativni Covid PCR test, ne stariji od 48 sati, prilikom dolaska u Hrvatsku i Osijek, a test će se ponavljati svakih 48 sati, tj. svi će se morati testirati svaka dva dana.

Svi sudionici (sportaši, treneri, službenici, članovi žirija itd.) imat će narukvicu određene boje. Bez brzog PCR testa i negativnog rezultata ne može se dobiti narukvica koja će osobi taj dan omogućiti ulazak u prostor održavanja prvenstva.

Timovi za testiranje na Covid-19 provodit će Covid testove ne samo na strelištima, već i u hotelima gdje odsjedaju sportaši kako bi se osiguralo da nitko nije zaražen Covidom.

Prvenstvo će se također odvijati bez gledatelja i zato će ESC i Organizacijski odbor prenositi gotovo sve putem interneta. Najvažnije događaje, njih 24, prenosit će na televiziji putem satelita EBU, a četirim od njih i na Eurosportu.

Ogroman broj sudionika

Covid 19 testovi nisu jedini testovi koji će se raditi na prvenstvu. Antidoping je također jedan od glavnih zadataka na dnevnom redu i napravit će se preko 130 antidoping testova.

Najveće svjetsko europsko prvenstvo u streljaštvu kreće s okupljanjem sportaša u disciplini pucanja na 10 m. Natjecatelja će biti ukupno  577 iz 52 zemlje, a broj startova je 1194!

Na 25m, 50m, 300m i u disciplinama sa sačmaricom nastupit će 896 sudionika u 1929 startova. Sportaši dolaze iz 49 zemalja.

Sportaši se natječu za 16 mjesta u kvoti za Tokio u sljedećim disciplinama:

  • 10 m zračna puška žene i muškarci (2 + 2)
  • 10 m zračni pištolj žene i muškarci (1 + 1)
  • 25 m pištolj-brza paljba muškarci
  • 25 m pištolj žene (1)
  • 50 m puška 3×40 žene i muškarci (1 + 1)
  • trap za žene i muškarce (1 + 1)
  • skeet žene i muškarci (2 + 2)

Prvenstvo je službeno započelo danas natjecateljima disciplina 10 m zračna puška žene i muškarci juniori. Posljednji natjecateljski dan je 5. lipnja.

Rezultate možete pronaći ovdje.

Dodatne informacije i fotografije možete pronaći ovdje, a možete pogledati i Instagram profil.

foto: Matko Mance

Tagovi: epso, epso 2021, epso2021, europsko prvenstvo u streljaštvu, Osijek, pampas, streljana, streljaštvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE