Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Podržava se dovršetak poduzetničkog centra u Petrinji

Poduzetnički centar će sadržavati trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore te je plan da postane i zona okupljanja, druženja i stvaranja

Objavljeno 30.07.2021
Ivona Amidžić

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila zaključak kojim se podržava završetak projekta izgradnje i uspostave Poduzetničkog centra “Centar novog života“ – Poslovni dio na lokaciji Sajmište u Petrinji kao i zaključak kojim se stanovnicima na potresom pogođenom području otpišu potraživanja za električnu energiju i za kolovoz.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je rekao da planirana vrijednost izgradnje Centra novog života iznosi 29,8 milijuna kuna i uskoro treba početi zaključivanje ugovora za radove koji do danas nisu ugovoreni, a treba ih izvesti da bi se Centar stavio u funkciju i predao korisnicima.

Vladinim je za sufinanciranje projekta zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike s iznosom od po deset milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine s pet milijuna kuna.

“Cilj formiranja ove zone je nastavak normalizacije života na potresom pogođenom području i nastavak obavljanja djelatnosti poslovnih subjekata koji su izgubili svoje poslovne prostore”, kazao je Ćorić.

Također je kazao kako vjeruje da će se realizacijom ovog projekta učiniti da Petrinjke i Petrinjci u narednom razdoblju, po njegovom dovršetku, u tom poslovnom centru nastaviti svoje aktivnosti i na taj način očuvati obrtništvo na području grada Petrinje.

Poduzetnički centar će sadržavati trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore te je plan da postane i zona okupljanja, druženja i stvaranja.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako se s puno aspekata pomaže Petrinji, a ovo je jedan od onih gdje Vlada staje iza poduzetnika i obrtnika u Petrinji.

Otpis plaćanja električne energije na potresu pogođenom području

Vlada je danas usvojila i zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja i naknada za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za kolovoz ove godine.

Time se produljuje praksa koja je uvedena i traje mjesecima, kojom se stanovnicima na potresom pogođenim područjima subvencioniraju računi za električnu energiju.

Preduvjeti pod kojima se to radi je da su bili nastanjeni u stambenim objektima koji su obilježeni istaknutom crvenom odnosno žutom naljepnicom, te koji se nalaze u zamjenskom smještaju na navedenom području odnosno krajnjim kupcima na privremenom smještaju u kontejnerima i kontejnerskim naseljima.

Kriterij za subvencioniranje računa je i da su korisnici ili  članovi njihovog kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

HE Kosin strateški projekt

Vlada je donijela i odluku o proglašenju projekta “Hidroenergetski sustav Kosinj” strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Vrijednost ukupnih troškova projekta iznosi 1,54 milijardi kuna bez PDV-a. Investitor je Hrvatska elektroprivreda.

Projekt obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese, hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće hidroelektrane Sklope, izgradnju zamjenskih cesta te spoja na elektroprijenosnu mrežu i spoj na elektrodistributivnu mrežu.

Odobrena koncesija za Uljanik TESU, jamstva za 3. maj i Uljanik Brodogradnju 1856

Vlada je odobrila i koncesiju u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja industrijske djelatnosti proizvodnje električnih strojeva i uređaja u brodogradnji, na području koje je utvrđeno kao lučko područje luke posebne namjene – Brodogradilišta Uljanik. Korisnik je društvo Uljanik TESU.

Koncesija se daje na 30 godina računajući od dana sklapanja ugovora. Procijenjena vrijednost koncesije je 862,5 milijuna kuna. Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi tri kune po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra odnosno 95.526 kuna godišnje.

Vlada je odobrila državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banka, za kreditno zaduženje 3. maja Brodogradilišta d.d., Rijeka, u svrhu osiguranja sredstava za sudjelovanje na javnoj dražbi za kupnju broda Novogradnja 527. Kredit je u iznosu od 7,43 milijuna kuna uvećano za troškove kamata i naknada, radi osiguranja sredstava za sudjelovanje na javnoj dražbi za kupnju broda.

Jamstva u korist HBOR-a odobrena su i za kredit Uljanik Brodogradnji 1856, radi osiguranja sredstava za sudjelovanje na javnoj dražbi za kupnju broda Novogradnja . 526., u iznosu od 12.84 milijuna kuna te za izgradnju broda Novogradnja 535, čiju je gradnju ugovorila s naručiteljem MOEN MARIN AS iz Norveške, u iznosu od 5,12 milijuna eura.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: izgradnja, petrinja, poduzetnički centar, vlada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE