Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Potvrđen deveti slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, ovaj put u Varaždinu

Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema, a preporuka da se ne rukujemo ne znači ništa

Objavljeno 03.03.2020
Ivona Amidžić

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom, prenosi Index. To je deveti slučaj zaraze virusom u Hrvatskoj, a zaražena osoba je iz Varaždina. Riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije”, priopćio je Stožer za civilnu zaštitu.

Dosad troje pozitivnih u Zagrebu i petero u Rijeci

“Iz klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke”, rekli su jučer ujutro iz Stožera civilne zaštite.

Radi se o osobi koja je bliski kontakt zaražene osobe iz Rijeke. Kako je dosad poznato, prva osoba koja je zaražena u Rijeci je čovjek u pedesetim godinama koji je radio u tvornici u Italiji, a nakon njega oboljeli su njegova žena i njezin brat. Druge dvije osobe su kćeri prvozaraženog i njegov šogor u kasnim dvadesetim godinama.

U Zagrebu je i dalje troje pozitivnih. Svi se osjećaju dobro.

Nema zabrane javnih okupljanja, ali…

Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema, s obzirom na epidemiološku situaciju, no iz Stožera civilne zaštite su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu, čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom epidemiologu radi daljnjih uputa.

Ministrove preporuke za sprečavanje širenja zaraze

Ministar Beroš u nedjelju je na N1 Televiziji dao nekoliko savjeta za prevenciju zaraze.

“Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u lice do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake. Takav koncept se može prenijeti i na crkve, stadione itd.

Dati preporuku samo da se ne rukujemo ne znači ništa jer moramo držati i kvake, rukohvate… Generalne zabrane u ovoj epidemiološkoj situaciji nema i ne treba biti.

Potrebno je za svaku pojedinu javnu manifestaciju lokalno procijeniti tko dolazi, tko su posjetitelji, natjecatelji, glazbenici.

Ako dolazi netko sa zaraženog područja, preporuka je odgoditi takve događaje, ako su domaći događaji, na otvorenome, nema potrebe da se odgađaju”, pojasnio je ministar Beroš.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: deveta osoba, koronavirus, Varaždin, virus, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE