Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Prihvaćen prvi rebalans riječkoga gradskog proračuna od 35 milijuna kuna

 Kako je obrazložio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, rebalans se morao provesti zbog mnogih razloga ...

Objavljeno 30.05.2019
Antonela Verković

Prvi rebalans riječkoga gradskog proračuna za 2019. godinu od 35 milijuna kuna prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća te je sada 1,179 milijarda kuna.

Kako je obrazložio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, rebalans se morao provesti zbog mnogih razloga, među kojima su ostvareni višak prihoda nad rashodima u prošlogodišnjem proračunu, povećan iznos naplaćene komunalne naknade u odnosu prema planiranom, na temelju odluke Gradskog vijeća o njezinu poskupljenju, te povećan iznos decentraliziranog novaca koji je odobrila država za osnovno školstvo i vatrogastvo.

Obersnel je rekao i da se u proračunu moralo prikazati i podmirenje duga Grada državi ustupanjem vlasništva nad nekoliko nekretnina iako ta transakcija nema stvarnog učinka na proračun i novčane tokove.

Protiv tog rebalansa glasovalo je šest vijećnika HDZ-a, nezavisni vijećnik Marinko Koljanin bio je suzdržan, a ostalih 19 vijećnika poduprlo je rebalans.

Ivona Milinović (HDZ) rekla je obrazlažući razloge odbijanja prijedloga rebalansa da on vrlo malo odstupa od izvornog proračuna te ne donosi bitne promjene. “Kako nismo podržali izvorni proračun, tako ne možemo prihvatiti ni ovakav rebalans”, rekla je, ističući da je jedan od razloga za donošenje rebalansa povećanje iznosa komunalne naknade, a HDZ se snažno protivio njezinu poskupljenju na sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je podnoseći izvještaj o izvršenju prošlogodišnjega gradskog proračuna da su prihodi bili 853,4 milijuna kuna, a rashodi 828,6 milijuna te da je ostvaren višak prihoda nad rashodima od 24,8 milijuna kuna.

Povećani prihodi bili su zbog namjenskih prihoda za realizaciju infrastrukturnih projekata u kulturi, za potrebe Europske prijestolnice kulture 2020. te za energetsku obnovu dječjih vrtića i škola, rekao je gradonačelnik.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović je istaknuo da su prihodi porasli zbog povoljnijih ekonomskih okolnosti i rasta BDP-a na državnoj razini, za što je najzaslužnija državna politika. Državna porezna reforma pridonijela je povoljnijoj ekonomskoj situaciji, dodao je.

Gradsko vijeće potvrdilo je prijedloge dodjele nagrada i priznanja Grada Rijeke, tako da će nagradu toga grada za životno djelo dobiti operni pjevač Giorgio Surian. Kako stoji u obrazloženju, njegova respektabilna karijera dovela ga je do samog vrha svjetske glazbene scene, a svojom je interpretacijom i umjetničkom osobnošću osvojio sve najglasovitije operne kuće. Svjetski proslavljeni bas bariton, mnogostruko nagrađivani nacionalni prvak opere jedan je od najvažnijih opernih umjetnika u povijesti Rijeke, istaknuto je.

Godišnje nagrade Grada Rijeke dobit će liječnik Bojan Polić za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i za doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci, Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju “Marija Krucifiksa Kozulić” te za autorstvo i uredništvo knjige “Odlasci”, nastale u povodu pete obljetnice rada te ustanove, fotograf Aleksandar Tomulić za izvanredne rezultate i izniman doprinos promociji riječke fotografije u svijetu, Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima i ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian.

(Hina)

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: rebalans, rebalans proračuna, Rijeka, vojko obersnel,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE