Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Prijatelji životinja pozivaju stanovnike Banovine da besplatno cijepe pse

Besplatno mogu i mikročipiraju svoje pse, a pse i mačke mogu i besplatno kastrirati

Objavljeno 05.02.2021
Ivona Amidžić

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u petak stanovnike Sisačko-moslavačke županije koji ranije nisu ispunili svoje zakonske obaveze da iskoriste priliku i što prije besplatno cijepe protiv bjesnoće i mikročipiraju svoje pse, a pse i mačke mogu i besplatno kastrirati.

Također, kako su naveli u priopćenju, od veterinarske inspekcije traže da, sukladno svojim obavezama, obiđu sve kuće i provjere jesu li svi psi cijepljeni protiv bjesnoće.

Podsjećaju kako je Ministarstvo poljoprivrede donijelo mjeru prema kojoj će do kraja godine za skrbnike koji imaju prebivalište i boravište na potresom stradalim područjima financirati cijepljenje pasa protiv bjesnoće, uz označavanje mikročipom, evidenciju upisa u Lysacan i izdavanje putovnice za kućnog ljubimca. Iz državnog proračuna pokrit će se i nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinja.

“Skrbnici pasa trebali bi iskoristiti priliku i čim prije kontaktirati veterinare kako bi izbjegli kaznu od 6000 kuna zbog neoznačavanja pasa mikročipom, a poznato je da takvih pasa ima iznimno mnogo”, ističu Prijatelji životinja.

Kažu kako su se zalagali da se iz državnog proračuna financiraju i kastracije pasa i mačaka jer je na terenu uočeno da su životinje i prije potresa bile prepuštene nekontroliranom razmnožavanju i da je nakon potresa područjem lutalo mnogo ostavljenih štenaca i mačića.

“Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo odgovor da se kastracije neće moći financirati, no da građani i sklonište iz stradale županije, koji zbrinu napuštene životinje, mogu dobiti ranije navedene besplatne usluge – dakle, da će pokriti troškove mikročipiranja, cijepljenja i liječenja za sve pse na području ugroženom potresom”, navode Prijatelji životinja.

Ističu da, putem projekta koji je uz pomoć svojih donatora pokrenulo sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca, skrbnici pasa i mačaka iz potresom pogođenih područja mogu besplatno kastrirati svoje životinje, u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Petrinji i Sisku.

Termin kastracije potrebno je prethodno dogovoriti pozivom na broj 099 4800 640, na koji se mogu javiti i svi koji žele poboljšati uvjete držanja životinja, dobiti kućicu za psa ili ga preudomiti ako nemaju uvjete za skrb.

Apeliraju na sve koji imaju uvjete za skrb o životinji da ju udome.

Mole sve koji mogu pomoći da uplate donaciju za program kastracija na račun broj HR7823400091511112646, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija za program kastracija.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: besplatno, cijepljenje, čipiranje, kastriranje, Prijatelji životinja, Sisačko-moslavačka županija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE