Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Problem ostavljenih štenića bi se trebao riješiti – u više od stotinu gradova propisana trajna sterilizacija

Preko stotinu gradova propisalo je odredbu Zakona koja omogućava trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, a to bi trebalo smanjiti broj ostavljenih štenića na ulicama diljem Hrvatske...

Objavljeno 02.10.2018
Antonela Verković

Zbog kršenja zakonske odredbe, koja obavezuje skrbnike životinja na kontrolu njihova razmnožavanja, svakodnevno ostavljaju neželjeni štenci i mačići diljem Hrvatske…

Taj problem bi se trebao riješiti propisanom odredbom Zakona o zaštiti životinja koja omogućava trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, uz evidentirane izuzetke, priopćili su u utorak Prijatelji životinja.

“Među stotinjak jedinica lokalne samouprave ističu se primjeri onih koje su svoje obaveze ispunile na vrijeme ili ih već godinama redovito ispunjavaju. To pokazuje da problem nije u provedbi zakonom propisanih rokova, nego u nedostatku organizacije i ozbiljnog pristupa problemu s napuštenim, ubijenim i zlostavljanim životinjama”, poručila je Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja.

Cota dodaje kako lokalne zajednice pružaju dobar primjer potičući građane na kastraciju i mikročipiranje kroz potpuno financiranje ili sufinanciranje.

Podsjetila je na nedavni primjer izgladnjivanja skrbničkog psa kojemu se više nije moglo pomoći, a koji jasno ilustrira posljedice ignoriranja zakona. Mikročipiranjem bi se možda spriječio događaj ili bi se istragom otkrio počinitelj.

“Ako se Zakon o zaštiti životinja u potpunosti provede i iskoriste dostupni zakonski alati kao što su kontrola mikročipiranja i propisivanje trajne sterilizacije, gradovi i općine će imati konkretne rezultate i dugoročnu korist – od smanjenja broja odbačenih neželjenih životinja do sprječavanja zlostavljanja i ubijanja životinja”, kaže Cota.

(Hina)

Tagovi: mačke, Prijatelji životinja, psi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE