Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Projekcijom dokumentarnih filmova ovog vikenda nastavljen ovogodišnji Skoro 15. DOKUart

Ove je godine na programu trebao biti jubilarni 15. DOKUart, no zbog pandemije je odgođen za sljedeću godinu, a osmišljen je posve novi format i program

Objavljeno 10.08.2020
Ivona Amidžić

Projekcijom kratkometražnih i srednjemetražnih dokumentarnih filmova „Žica života”, „Zimski san u Lukomiru” i „Ja mogu da govorim” u dvorištu jedne od najvećih bjelovarskih zgrada ovog vikenda je nastavljen ovogodišnji Skoro 15. DOKUart.

Ove je godine, podsjetimo, na programu trebao biti jubilarni 15. DOKUart, no zbog pandemije koronavirusa klasični festival odgođen je za sljedeću godinu, a osmišljen je posve novi format i program prilagođen novonastalim okolnostima.

Umjesto u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, festival se održava na četiri lokacije na otvorenom – počeo je sredinom srpnja u bjelovarskom parku, sada je na redu DOKUart u susjedstvu, a do kraja ljeta na rasporedu su i DOKUart pod zvijezdama te DOKUart drive-in kino.

Tako su u dokumentarnom programu koji je odabrala selektorica festivala Rada Šešić već mogli uživati stanari zgrada u Mihanovićevoj ulici, a mnogi od njih izašli na svoje balkone i prozore i na taj način podržali festival koji im je stigao u susjedstvo.

Bez obzira na novo okruženje, bjelovarska publika još jednom je potvrdila da voli dokumentarni film i da ima povjerenje u izbor selektorice koja je i ove godine za Bjelovarčane pažljivo izabrala aktualne kratke i duge dokumentarne filmove sa svih strana svijeta.

Vrijedi spomenuti i da je izbor filmova prilagođen gledanju na otvorenom što znači da su se organizatori fokusirali na fabularnost i dramatiku, a manje na delikatnost fotografije i istančanost dizajna zvuka. U sklopu Skoro 15. DOKUarta prikazuje se 14 filmova, uključujući i tri hrvatske premijere.

DOKUart pod zvijezdama održat će se 28. ili 29. kolovoza, a DOKUart drive-in kino od 11. do 13. rujna.

(Hina)

foto: screenshot (youtube)

Tagovi: bjelovar, dokuart, filmovi, pandemija, projekcije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE