Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Nekategorizirano

Provedbena tijela EU fondova neusklađena što stvara probleme civilnom društvu

"Udruge i ostali korisnici EU fondova čekaju natječaje i obavijesti, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, provode javnu nabavu za klamaricu, a državni dužnosnici se javnim sredstvima i potporama služe kao bankomatima"

Objavljeno 15.06.2020
Ivona Amidžić

Organizacije civilnog društva imaju sve manje vremena za rješavanje društvenih problema zbog finacijske iscrpljenosti i administrativnog nasilja, poručio je Gong u zaključku analize stanja civilnog društva ustvrdivši da se na njega preko EU fondova provodi “državni udar”.

“Kroz Europski socijalni fond, Operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014.-2020., kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natječaja, neobjave natječaja, česte obustave i poništavanja natječaja, te brojne izmjene natječajne dokumentacije”, priopćili su iz Gonga.

Nakon analize stanja civilnog društva Gong je zaključio da su provedbena tijela neusklađena, da je u njima vidljiv nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa financiranja kroz EU fondove.

Procesu urušavanja civilnog društva u Hrvatskoj pristupilo se temeljito u mandatu premijera Andreja Plenkovića. “Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije”, tvrdi Gong.

Ističu da, dok udruge i ostali korisnici EU fondova “čekaju natječaje i obavijesti, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, provode javnu nabavu za klamaricu”, u to vrijeme najviši državni dužnosnici se javnim sredstvima i potporama služe kao bankomatima za privatnu korist i učvršćivanje klijentelizma i daljnje otimanje države.

Gong je stoga objavio i preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i učinkovitije upravljanje EU sredstvima.

Smatraju da bi proces programiranja, objave i provedbe natječaja i procjene projektnih prijedloga trebalo učiniti maksimalno transparentnim. Treba ga pojednostaviti na minimum pravila potrebnih da proces i provedba projekata teku zakonito, a sredstva budu utrošena opravdano i svrsishodno.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: administracija, civilno društvo, državni udar, EU fondovi, financije, gong,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE