Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

RijekaOnline.hr: Amsterdamska koalicija – “Naš je zadatak omogućiti mladima da svoje potencijale ostvare u Hrvatskoj”

'Više se izdvaja za Crkvu i borbene avione nego za znanost'

Objavljeno 19.03.2019
Lucija Tokić

Amsterdamska koalicija održala je u ponedjeljak konferenciju za medije u Rijeci povodom europskih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu, piše Rijeka Online.

Kandidatkinja na listi Amsterdamske koalicije i zamjenica predsjednika PGS-a Tea Mičić Badurina istaknula je da mladi ne odlaze samo iz egzistencijalnih razloga, odnosno, nedostatka radnih mjesta, već da odlaze zbog negativne društvene klime.

“Nezadovoljni su zbog političkih razloga. Žele živjeti u uređenoj zemlji u kojoj se obrazovanje i rad cijene, gdje su zakoni za sve jednaki, gdje funkcionira pravna država. Nažalost, naš je sustav previše korumpiran i mladi ovdje ne vide perspektivu”, kazala je Mičić Badurina naglasivši da je od ulaska u EU Hrvatska izgubila 350.000 radno sposobnih građana među kojima je više od 60.000 visokoobrazovanih.

Neusporedivo se više izdvaja za Crkvu i borbene avione nego za znanost

Dodala je da se iz proračuna za znanstvene projekte izdvaja samo 150 milijuna kuna godišnje što je veoma malo s obzirom na 1 milijardu kuna godišnje apanaže Crkvi ili na 3 milijarde kuna koje je Vlada spremna utrošiti na borbene avione.

Dosta sredstava za tu namjenu može se povući iz EU i prava je šteta što se to ne čini u dovoljnoj mjeri. Hrvatska je trenutačno s 15% iskorištenosti raspoloživih sredstava EU fondova na predzadnjem mjestu u EU-u.

“Znanje je danas neizostavan faktor ekonomskog rasta i razvoja, te najisplativija investicija i naš ulog u budućnost”, istaknuo je nositelj liste Amsterdamske koalicije i potpredsjednik IDS-a Valter Flego na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Rijeci. Upravo zato, smatra Flego, kao mala zemlja moramo još snažnije promovirati značaj obrazovanja, istraživanja, inovacija i tehnološkog napretka kako bi bili konkurenti.

“Ako želimo konkurentno i inovativno gospodarstvo moramo mu prilagoditi i obrazovni sustav. Hrvatska je po ulaganju u obrazovanje na 20. mjestu u EU”, naglasio je Flego. “To se mora pod hitno mijenjati! Moramo školovati našu djecu za zanimanja budućnosti poput biotehnologije, nanotehnologije, proširenje stvarnosti, robotike, digitalizacije, informatizacije itd.”

Flego: “Rješenje je u setu konkretnih mjera i politika za mlade”

“Hrvatska danas ima nisku stopu nataliteta i visoku stopu iseljavanja i situacija je krajnje alarmantna”, zaključuje Flego koji rješenje vidi upravo u setu konkretnih mjera i politika za mlade.

Kandidatkinja Amsterdamske koalicije Diana Topčić-Rosenberg navela je da je najveći problem Hrvatske nedostatak velikih vizija i hrabrih politika koje mogu transformirati društvo. “Obveze roditeljstva i dalje ostaje tradicionalno kao odgovornost primarno majke. U RH manje od 4.5 % očeva koristiti roditeljski dopust, za razliku od 90% očeva u Švedskoj”, napomenula je Topčić-Rosenberg dodajući i da istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj žene danas zbog roditeljstva odustaju od napredovanja, stručnog usavršavanja, preuzimanja odgovornih pozicija. “Također, 55% žena dobilo je otkaz zbog majčinstva, bilo da su im istekli ugovori o radu ili su proglašene tehnološkim viškom.”

“Ovakve politike koje će isključiti žene, radije nego poticati sudjelovanje kroz fleksibilno radno vrijeme, dostupne usluge vrtića i škola i ravnopravni roditeljski dopust u očekivanju da ćemo rađati više djece, potpuno su nerealne” komentira Topčić-Rosenberg.

Zaključila je da će se “u Europskom parlamentu boriti za uspostavu minimalnih standarda za podršku obitelji i ravnopravnosti spolova, koji moraju vrijediti u svakoj članici EU pa i u Hrvatskoj. To uključuju ravnopravno preuzimanje roditeljskog uloga, ukidanje rodno uvjetovanih barijera i iznad svega, zaštitu djece!”

Tagovi: amsterdamska koalicija, europski izbori,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE