Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Rudan: U KB Dubrava noćas 20-ak bolesnika izgubilo bitku s covidom

"Sadašnji bolesnici su nešto mlađe životne dobi, klinička slika je teža, što znači da se brže zdravstveno urušavaju, ali se isto tako i brzo oporavljaju"

Objavljeno 27.04.2021
Ivona Amidžić

Zamjenica ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Diana Rudan rekla je u utorak da je tijekom protekle noći 20-ak bolesnika u toj bolnici izgubilo bitku s covidom.

Doc. dr. sc. Dijana Rudan je rekla da je trenutačno u Covid-bolnici hospitalizirano 420 bolesnika, od kojih je 75 u jedinici intenzivnog liječenja. Dva su bolesnika priključena na ECMO uređaj (izvantjelesna membranska oksigenacija).

Možemo reći, što se tiče hospitalizacija, da smo na vrhu trećeg vala, rekla je dr. Rudan u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Izvijestila je da su kapaciteti KB Dubrava popunjeni, objavio je HTV.

Sadašnji bolesnici su nešto mlađe životne dobi. Klinička slika, odnosno njihovo zdravstveno stanje je teže, što znači da se brže zdravstveno urušavaju, ali se isto tako i brzo oporavljaju. To nas veseli, rekla je dr. Rudan.

Komentirajući slučajeve ljudi koji su se ponovno zarazili nakon primanja dva cjepiva, podsjetila je kako je učinkovitost cjepiva preko 90 posto, a ne 100 posto.

Cjepivo vas ne može zaštititi od bolesti, ali vam može smanjiti rizik da obolite od određene bolesti, rekla je dr, Rudan. Također je poznato da su kliničke slike bolesnika koji su hospitalizirani nakon što su cijepljeni čak i drugom dozom cjepiva, uglavnom prvom dozom, da su nešto lakše, dodala je.

Upozorila je kako izbija i nova kriza takozvane post- ili long-covid faze.

Većina bolesnika nakon što preboli covid također ima nekakve simptome. Prijavljeno je preko 200 simptoma. Mislim da još ne znamo što je sve ova bolest covid-19 sposobna učiniti, rekla je dr. Rudan.

Podsjetila je i kako covid ne zahvaća samo pluća, već sve organe.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bolesnici, COVID-19, KB Dubrava, koronavirus, oboljeli, rudan, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE