Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

SDP u Saboru predstavio zakon za zabranu prodaje energetskih pića djeci. Čak 88 posto građana Hrvatske podržava zabranu!

Povod akciji SDP-ovih zastupnica je tragedija koja se dogodila prije godinu dana, kada je nastradalo dijete nakon ispijanja energetskih pića

Objavljeno 10.06.2022
Andrija Lukretić

Europarlamentarka Biljana Borzan i saborska zastupnica Andreja Marić predstavile su u Saboru prijedlog zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci. Povod akciji SDP-ovih zastupnica je tragedija koja se dogodila prije godinu dana, kada je nastradalo dijete nakon ispijanja energetskih pića.

„Javnost se zgražala, pedijatri i nutricionisti govorili kako su štetna za djecu, a ministar Beroš se busao u prsa govoreći kako su on osobno i HDZ za zabranu prodaje djecu. Prošlo je godinu dana, a junaci iz ministarstva zdravstva mukom ponikoše. Nikakav prijedlog zakona nije došao u Sabor, a djeca se i dalje nataču s napitcima koji im štete na toliko načina. Mi smo Berošu dali vremena da zaštititi djecu, no očito je da mu to nije prioritet. Stoga će naši saborski zastupnici ponovno u proceduru uputiti prijedlog zakona“ – kazala je Borzan, podsjećajući kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci kojeg je HDZ-ova većina glatko odbila.  Jedan od argumenata vladajućih je tada bio kako konzumacija tih pića među djecom u Hrvatskoj nije dovoljno istražena.

SDP-ove zastupnice su stoga predstavile rezultate istraživanja o konzumaciji energetskih pića i navikama učenika koje je provedeno u Županji, od strane prof. Elvire Lučić i suradnika.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo kako 96 posto učenika konzumira energetska pića, a 22 posto su redoviti konzumenti. Čak 70 posto učenika je energetska pića počelo piti već u osnovnoj školi. Podatak koji možda najviše zvoni na uzbunu je kako je velikih 61% učenika konzumiralo energetska pića s alkoholom, jer je nedvojbeno dokazan kako to značajno povećava rizik od negativnih posljedica.

Borzan je također u travnju 2022 naručila veliko ispitivanje javnog mnijenja na uzorku od 805 ispitanika i jedno od pitanja je bilo treba li djeci zabraniti kupnju i konzumaciju energetskih pića. Čak 88% građana Hrvatske podržava takav potez!

„Prema istraživanju, učenici u Hrvatskoj energetska pića počinju piti još u osnovnoj školi, piju ih često i u velikim količinama iako znaju da su nezdrava, dvije trećine njih ih miješa s alkoholom! Uz to, poseban porez na energetska pića uveden 2022. ih ne odvraća od konzumacije.  Gotovo 9 od 10 građana Hrvatska smatra da djeca ne bi trebala kupovati i konzumirati energetska pića! Ako dosad nije bilo kristalno jasno kako se zakonom treba ograničiti djeci da kupuju energetske napitke, mislim da nakon ovih podataka ne bi trebalo biti dvojbi,“ smatra Borzan.

Konzumacija šećera ima brojne negativne posljedice po zdravlje, osobito konzumacija energetskih pića koja sadrže visoku koncentraciju šećera koje utječu na tjelesnu masu i razvoj šećerne bolesti tipa 2. Nadalje, sve više medicinskih znanstvenih članaka govore u utjecaju stimulansa u energetskim pićima na organizam u rastu i razvoju, naročito na krvni tlak, bolesti srca i drugim zdravstvenim tegobama s trajnim posljedicama, rizično ponašanje s posljedičnim ozljedama te smrtnim slučajevima.

„Budući da ova Vlada Republike Hrvatske nije učinila ništa da zaštiti zdravlje djece kada je prodaja energetskih pića u pitanju, SDP je u hitnu saborsku proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini. Osnovna pitanja koja se uređuju ovim Zakonom odnose se na zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađih od 18 godina i stavljanje energetskih pića u slični ili isti režim trgovine kao i alkoholna pića i duhanski proizvodi. Proširuje se nadležnost inspektora te novčane kazne za odgovorne pravne i fizičke osobe ako postupe protivno zakonu,“ predstavila je zakonsko rješenje saborska zastupnica Andreja Marić.

Link na prezentaciju:

https://biljanaborzan.eu/djeca-i-mladi/sdp-u-saboru-predstavio-zakon-za-zabranu-prodaje-energetskih-pica-djeci/

Tagovi: biljana borzan, djeca, energetska pića, sdp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE