Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Selak Raspudić: „Teška kaznena djela nasilja u obitelji porasla za 50 posto u doba koronakrize“

Zastupnica Selak Raspudić upozorila je kako treba djelovati preventivno, senzibilizirati i alarmirati javnost, jer građanima treba snažnije institucionalno djelovanje koje ne smije biti tek deklarativno kao što je sada slučaj.

Objavljeno 26.10.2020
Darija Kovačić

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić upozorila je danas na konferenciji za novinare kako je u koronakrizi broj teških kaznenih djela nasilja u obitelji porastao za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Povodom nedavnog tragičnog događaja u kojem je policajac usmrtio suprugu, pa sebe, pred očima njihove maloljetne djece, upozorila bih na zabrinjavajuće statističke podatke alarmantnog porasta obiteljskog nasilja od travnja do listopada 2020., u odnosu na isto razdoblje lani. Naime, komparativna preliminarna analiza javno dostupnih podataka pokazuje da, premda je ukupni broj evidentiranog nasilja u obitelji prema kalendaru MUP-a neznatno pao, s 5154 u odnosu na 4990, jednako kao i broj prekršaja, 4643 u odnosu na 4238, broj težih zločina koji najčešće završavaju ubojstvom kaznenog djela nasilja u obitelji porastao je za čak 50 posto, 752 u odnosu na 511 lani. Korona kriza presudno je utjecala na naše živote na različite načine, a potrebno je osvijestiti šire posljedice pandemije, koje uključuju i porast obiteljskog nasilja i nužnost snažnije društvene reakcije“, rekla je Selak Raspudić.

Zastupnica Selak Raspudić upozorila je kako treba djelovati preventivno, senzibilizirati i alarmirati javnost, jer građanima treba snažnije institucionalno djelovanje koje ne smije biti tek deklarativno kao što je sada slučaj.

„U tom smislu u prvom tjednu rada sabora najavljeno je sazivanje sjednice Odbora za ravnopravnost spolova s točkom Obiteljsko nasilje u doba koronakrize, mogućnosti
unapređenja prevencije i zaštite žrtava“, kaže Selak.

Iznijela je prijedloge za djelovanje, od osnivanja kriznog stožera koji bi se bavio prevencijom povećanja obiteljskog nasilja u vrijeme krize i alokacije materijalnih sredstava za njegov rad, do potenciranja da mediji pojačano ukazuju na centre, savjetovališta i SOS telefone za žrtve.

„Alternativa kriznom stožeru je ekipiranje stručnjaka za mentalno zdravlje, potom ukazivanje na alternativne mogućnosti dojavljivanja nasilja, tako su Francuska i Španjolska uključile ljekarne, a neke zemlje razvile su i aplikaciju kojom se prešutno obavještava o nasilju. Preporuka MUP-u za objavljivanje podataka o nasilju, budući da dnevna izvješća nisu dovoljna, potreba su javno dostupna tjedna i mjesečna pa i izvješća koja pružaju komparativnu analizu najmanje u odnosu na proteklu godinu kako bi se moglo brzo reagirati. broja kaznenih prijava za obiteljsko nasilje. Nužno je uspostaviti snažniju međuresornu suradnju, te nadići političke razlike i uspostaviti međuodbornu suradnju kako bi se pristupilo problemu obiteljskog nasilja, prikupljajući iskustva centara za socijalnu skrb, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija s posebnim naglaskom na problem zlostavljanja i zanemarivanja djece. Bilo bi dobro imati izvješća o radu SOS linija uspostavljenih za vrijeme korona krize da bismo vidjeli s kojim se problemima susreću građani i kakva je zaista situacija na terenu“, iznijela je Selak.

Zaključila je kako je društvena solidarnost u epidemiji jako važna jer moramo biti svjesni da takav način ponašanja našim ugroženim sugrađanima doslovce mogu život značiti.

„Imajući u vidu da žrtve često, a pogotovo sada, zbog boravka u zajedničkom kućanstvu, nisu u mogućnosti alarmirati potrebno je više nego ikada otvoriti oči i uši za druge, naše kolege, prijatelje, institucije, susjede i, ukoliko bude potrebno, djelovati umjesto njih u pogledu prijavljivanja nasilja, poručila je Selak Raspudić.

Tagovi: Marija Selak Raspudić, obiteljsko nasilje, žrtve,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE