Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Simbolični ispraćaj Kiće Slabinca u Slavoniji

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, u četvrtak u 12 sati i 40 minuta

Objavljeno 17.11.2020
Darija Kovačić

Sve nas je, 13. studenog 2020. godine u jutarnjim satima, iznenadila vijest da je preminuo velikan slavonske glazbe i legenda svjetskoga glasa, naš bećar i roker Kićo Slabinac.

Epidemija koronavirusa sprječava nas da ga na posljednji počinak ispratimo onako kako bi to mi Slavonci željeli i kako iznad svega Kićo zaslužuje. No oni koji ga znaju, kažu da nam neće zamjeriti i da je Kići uvijek i za sve bila dovoljna pjesma. Pjesma od koje, i za koju, je čitav život živio.

– Za nas glazbenike, posebice one koji su surađivali s našim Krunom, ovo je iznimno emotivan trenutak. Mi glazbenici između sebe pokrenuli smo ideju koju je prihvatio Grad Osijek i Osječko-baranjska županija koji su podržali ovaj mali, ali veličanstveni ispraćaj – započeo je obraćanje medijima Tihomir Slivka, u ime izvršnog odbora Hrvatske glazbene unije najavljujući u četvrtak, 19. studenoga na Trgu Ante Starčevića u Osijeku ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca glazbom u izvedbi slavonskih i baranjskih tamburaša.

Inicijativi osječke podružnice HGU pridružili su se, uz glazbenike iz Osijeka i glazbenici iz Đakova, Županije, Valpova, Slatine, Požege i Sopja i svi će u isto vrijeme, u vrijeme Kićinog posljednjeg ispraćaja na Krematoriju u Velikoj dvorani u Zagrebu, u 12 sati i 40 minuta, na svojim trgovima izvesti dvije skladbe.

– Otišao je s mirisima jutra i Tamburaški rastanak, skladbe su koje ćemo svi izvesti u isto vrijeme, a glazba cijelog njegovog opusa čut će se na osječkom glavnom gradskom trgu do 21 sat gdje će na video zidu biti prikazane fotografije iz života našeg Krune – rekao je Slivka i dodao kako im se javljaju glazbenici iz cijele Hrvatske sa željom da isto učine u svojim gradovima.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdao je suglasnost da se u svim gradovima i mjestima na području Osječko-baranjske županije održi glazbeni ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca.

Događaji će na području županije biti organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama, pa će na osječkom trgu biti maksimalno pedeset glazbenika, pridržavajući se mjere fizičke distance i obveze nošenja maski za lice. Građani su pozvani, da također u skladu s epidemiološkim mjerama, dođu na osječku promenadu u vrijeme ispraćaja i spuste cvijet u rijeku Dravu, za one koji se na promenadi zateknu bez cvijeta, Osječko-baranjska županija pripremila je ruže koje će moći Kići u čast pustiti da plove Dravom.

Na Trgu Ante Starčevića, s pogledom na Korzo koje je Kićo često isticao u svojim javnim istupima, tijekom cijeloga dana građani će moći poslušati Kićine najveće hitove.

Ispratimo ga dostojanstveno, štiteći svoje i zdravlje svojih najbližih, a glazbom i cvijetom pokažimo da smo mu zahvalni na svemu što je dao Slavoniji.

Foto: arhiva

Tagovi: drava, Đakovo, glazba, glazbenici, ispraćaj, kićo slabinac, korzo, legenda, Osijek, pokop, promenada, županja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE