Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sjedinjene Države žele da se prekine dotok novca Maduru i pomogne oporbi

Washington želi osigurati da prihodi od venezuelske nafte idu oporbenom vođi Juanu Guaidu

Objavljeno 24.01.2019
Tamara Lemajić

Sjedinjene Države žele osigurati da prihodi od venezuelske nafte idu oporbenom vođi Juanu Guaidu, koji se u srijedu proglasio privremenim predsjednikom, te da se prekine dotok novca sve više izoliranom predsjedniku Nicolasu Maduru, rekao je visoki američki dužnosnik u četvrtak.

Te riječi pokazuju da Washington želi ići mimo uobičajenih diplomatskih mjera i pokušat će prekinuti dotok sredstava Madurovoj vladi koja se ionako bori s neplaćenim računima i vjerovnicima koji traže svoj novac.

To će svakako značajno ojačati Guaida, oporbenog vođu i čelnika Kongresa koji se u srijedu proglasio privremenim šefom države, te odmah dobio potporu Washingtona kao i zemalja u regiji.

“Ono na što se danas usredotočujemo je prekinuti izvore prihoda nelegitimnom Madurovom režimu”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton novinarima u Bijeloj kući. “Smatramo, sukladno priznavanju Juana Guaida za ustavnog privremenog predsjednika Venezuele, da ti prihodi trebaju ići legitimnoj vladi”.

Bolton je kazao da je proces vrlo kompliciran i da dužnosnici još uvijek razmatraju kako to izvesti.

Venezuela je prva izvoznica nafte u Latinskoj Americi.

Ta karipska država površine 916.445 kilometara četvornih i s gotovo 32 milijuna stanovnika (po podacima Svjetske banke iz 2017.), jedna je od dviju latinoameričkih članica OPEC-a. Ima dokazane rezerve nafte u iznosu od 302,25 milijarda barela, najviše na svijetu.

Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

Američka administracija objavila je da priznaje oporbenog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Trump je kazao kako SAD priznaju Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu “nelegitimnom”.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: donald trump, juan guaido, nicolas maduro, sad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE