Site icon NacionalniPortal.hr – najnovije vijesti iz Hrvatske

Slasna igra: Španjolci režu pršut za Guinessa! Zvuči primamljivo?

pršut guinness

epa07076525 General view of the huge plate with Iberico cured ham slices weighting 500 kilo in an attempt to break the Guinness World Record of biggest plate with Iberico cured ham traditionally sliced in the village of Torrijos, Toledo, central Spain, 07 October 2018. Some 200 professional slicers take part in the attempt to create a huge plate with more than 500 kilo Iberico cured ham. The previous record was set on around 400 kilo. The event was organized to raise funds for medical research unit of National Paraplegic Hospital in Toledo. EPA/ANGELE VISDOMINE

Slasno, zabavno i zaista neuobičajeno… Dragi čitatelji, riječ je o rezanju pršuta s ciljem Guinessova rekorda! Nije jednostavno kako zvuči, jer se za svaki dio pršuta koristi drugi nož, kriška mora biti točno određene debljine itd…

Uz sve to, naporno je, ali vjerujemo da se dobro zabave, a sve to organizirano je u sklopu humanitarne akcije – zaista za svaku pohvalu!

Oko 200 profesionalnih promotora-rezača pršuta okupilo se u nedjelju u pitoresknome španjolskom gradiću Torrijosu gdje su u sklopu humanitarne akcije odlučili oboriti svjetski rekord u najvećem pladnju s narezanim pršutom, slavnim “Jamon Ibericom”, piše novinska agencija EFE.

Pršut se soli na tradicionalan način i smatra se delikatesom diljem Španjolske, ali i svijeta, a dio oko kosti reže se trima vrstama noževa.

Za svaki dio svinjskog buta – malu ružu, veliku ružu i orah (kao najljepši dio pršuta) koristi se drugi nož, a taj posao obavljaju stručnjaci. Ljudi koji se profesionalno bave rezanjem pršuta nazivaju se promotori-rezači.

Pritom je najvažnije da je kriška dovoljno tanka da se može vidjeti nož kojim se reže, a dužina rezanja mora biti proporcionalna širini, odnosno mora biti četvrtastog oblika.

Najboljim španjolskim pršutom smatra se onaj koji se dobiva od poznate autohtone crne iberske svinje. Od drugih dijelova mesa stvaraju se poznati proizvodi španjolske gastronomije poput choriza, salsichona, botifarre ili fueta.

Španjolski promotori-rezači prošli su put narezali 400 kilograma pršuta, a u nedjelju su planirali oboriti dosadašnji rekord rezanjem oko 500 kg ove delicije.

Događaj je organiziran kako bi se prikupila novčana sredstva za Odjel za medicinska istraživanja državne bolnice za oboljele od paraplegije u Toledu.

(Hina)

FOTO:  EPA/ANGELE VISDOMINE

Exit mobile version