Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Slovačka smatra da je Hrvatska već sada spremna ući u Schengen!

Slovački premijer je pak zadovoljan što je njegova mala zemlja pridonijela tome kako bi Hrvatska mogla ući u Schengen...

Objavljeno 04.12.2018
Antonela Verković

Bilateralni susret dvojice premijera – Plenkovića i Pellegrinija održao se drugog i posljednjeg dana summita zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska okončava svoje predsjedanje.

“Slovačka je vrlo uvjerena da je učvršćivanje vanjskih granica shengenskog prostora važno, kao i to da se i dalje širi. Uvjeren sam da Hrvatska već danas zadovoljava sve kriterije, kako tehničke tako i formalne, i vjerujem da će Hrvatska uspjeti u tome da uđe u Schengen”, kazao je Pellegrini novinarima.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegova zemlja “na svoj način pridonijela tome putem svojih stručnjaka kako bi Hrvatska mogla ući u Schengen”.

Premijer Plenković je potvrdio da je potpora Slovačke “ambiciji Hrvatske da postane dio schengenskog prostora vrlo jasna i čvrsta”.

“Želimo ispuniti kriterije i za eurozonu, to su dva tijesna integracijska formata na razini Europske unije koja su za Hrvatsku vrlo važna”, rekao je Plenković.

Pellegrini je izrazio nadu da će Hrvatska ući u tzv. prostor RM2, tečajni mehanizam EU-a kao pripremna faza za uvođenje eura.

“Slovačka nikada nije požalila što je ušla u eurozonu, monetarni europski prostor (…) to je jedna vrlo uspješna priča i zato što imamo euro kao valutu mi poslujemo s pretežito zemljama eurozone. To nam uvelike olakšava poslovanje”, rekao je Pellegrini i poručio da se “ne treba bojati prihvaćanja eura”.

Šef hrvatske vlade je kazao da dvije zemlje odlično surađuju, kako unutar NATO-a i EU-a te drugim inicijativama, posebice istaknuvši i gospodarsku suradnju.

Dvojica premijera su istaknula zadovoljstvo što su uspjeli uskladiti zajedničke stavove glede budućeg europskog proračuna.

“Zahvaljući i premijeru Plenkoviću uspjeli smo prošli tjedan u Bratislavi u sklopu 14 zemalja EU-a potpisati zajedničku deklaraciju o tom planu”, kazao je Pellegrini.

(Hina)

FOTO: HINA / Denis CERIĆ /dc

Tagovi: andrej plenković, pellegrini, schengen, slovačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE