Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Slovenska policija opet otkrila ilegalne migrante, upozorava i Hrvatsku

Državni tajnik u slovenskom MUP-u izjavio kako slovenska policija uhvati skoro tisuću migranata i izbjeglica mjesečno što dokazuje kako Hrvatska svoj posao čuvanja vanjske granice EU-a ''ne obavlja kako bi trebala.''

Objavljeno 31.07.2018
Antonela Verković

Migranata je sve više, vijesti o njihovim nezakonitim prelascima ne prestaju stizati. Slovenska policija u ponedjeljak je, tijekom ophodnje uz granicu s  Hrvatskom, na području Črnomelja u južnoj Sloveniji zatekla 22 stranca različitih nacionalnosti iz Afrike i s Bliskog istoka. Utvrđeno da su nezakonito prešli granicu, objavila je u utorak policijska postaja u Novom Mestu, zadužena za taj sektor međudržavne granice.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u  Boštjan Šefic izjavio je da slovenska policija “uhvati skoro tisuću migranata i izbjeglica” mjesečno, pri ilegalnom prelasku slovensko-hrvatske granice i ulasku u Schengenski prostor i da je to “definitivno previše” te da to dokazuje kako Hrvatska, “unatoč tome što se trudi”, svoj posao čuvanja vanjske granice EU-a “ne obavlja kako bi trebala”.

Postupak u vezi sa zatečenim ilegalnim migrantima još je u tijeku, a radi se o po 8 državljana Pakistana i Maroka, 3 Iranca, dva Afganistanca i jednom Iračaninu. Kako navode slovenski policijski izvori, u zadnjem razdoblju najviše ilegalnih migranata koji nezakonito uđu u Sloveniju otkrije se na području Črnomelja te na području koparske općine. Povećava se i broj otkrivenih prijestupnika koji se bave ilegalnim prijevozom migranata iz različitih država, koji se odlučuju na taj prijestup iz lukrativnih pobuda unatoč visokim zaprijećenim kaznama, prenose slovenski mediji.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je tim povodom u ponedjeljak za Slovenski radio da bi Hrvatska trebala bolje čuvati svoje granice prema susjednim državama, nečlanicama EU-a, kako migranti ne bi dolazili u Sloveniju jer ima obvezu zaštite vanjske granice EU-a.
– Uz nastavak sadašnjeg trenda rasta ilegalnih migranata naša će država uskoro biti prisiljena donijeti određene mjere koje neće biti lake ni za Sloveniju, ali bi u takvom razvoju situacije bile neophodne – rekao je Šefic za Slovenski javni radio servis.

(Hina)

Tagovi: eu, granica, ilegalni migranti, MUP, slovenija, slovenska policija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE