Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Srpski izbori za HNV, Hrvati biraju predstavnika

HNV, koji čini 29 vijećnika, krovno je tijelo hrvatske manjine u Srbiji i ono ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika

Objavljeno 02.11.2018
Josipa Maksimović

U Beogradu će u nedjelju Hrvati, koji u Srbiji predstavljaju manjinu, birati svoje novo vodstvo za HNV.

Sve će se odvijati u sklopu izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), gdje je krovno tijelo hrvatske manjine sastavljeno od 29 članova i zastupa ih na području kulture, obrazovanja, informiranja i uporabe jezika.

Vodstvo Hrvata u Srbiji birat će se na posrednim, takozvanim elektorskim izborima, na kojima će pravo glasa imati elektori – pripadnici hrvatske manjine koji su prikupili 60 ovjerenih potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

Srbijansko izborno povjerenstvo utvrdilo je kako su status elektora stekla 82 pripadnika hrvatske zajednice, koji će na elektorskoj skupštini u nedjelju s početkom u 12 sati, u zgradi Skupštine Srbije, odlučivati o novome sazivu HNV-a.

U budućem Vijeću, kako je najavljeno, bit će samo predstavnici izborne liste „Hrvati zajedno“, koju predvodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), jer će nju od ukupno 82 zastupati 78 elektora.

Koalicija DSHV-a, hrvatskih udruga i uglednih pojedinaca pod nazivom „Hrvati zajedno“ predložit će i novoga predsjednika HNV-a, koji će biti nositelj liste na elektorskoj skupštini u nedjelju, no još nije službeno objavljeno ime kandidata.

Ta je lista, kako je izjavio voditelj kampanje i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, za 40 dana sakupila oko 5200 potpisa potpore Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Preostala četiri elektora bit će predstavnici dvije udruge: Hrvatski građanski savez i Hrvatska nezavisna lista.

Predsjednik HNV-a u dva prethodna mandata Slaven Bačić nije se kandidirao za čelnu dužnost u HNV-u.

Hrvatska zajednica novi saziv HNV-a bira po posrednom, tzv. elektorskom sustavu, jer u posebnom biračkom popisu nema dovoljno upisanih glasača.

HNV, koji čini 29 vijećnika, krovno je tijelo hrvatske manjine u Srbiji i ono ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika.

HNV se bira svake četiri godine i može presudno utjecati na ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Srbiji.

Funkcioniranje Vijeća se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna, pa u ovome tijelu rade četiri stalno zaposlene osobe, dok se većina dužnosti ostalih članova vijeća i radnih tijela honoriraju.

Pored hrvatske, svoja vodstva biraju i sve ostale 22 nacionalne manjine u Srbiji kojih je oko pola milijuna.

 

 

 

(Hina)

Tagovi: Beograd, HNV, Hrvati, hrvatska, srbija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE