Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Stanovništvo na Banovini dobro opskrbljeno lijekovima

Pacijenti s tih područja oslobođeni su plaćanja participacije i doplatka za lijekove s tzv. crvenih recepata

Objavljeno 25.02.2021
Ivona Amidžić

Žitelji potresom pogođenih područja na Banovini dobro su opskrbljeni svim potrebnim lijekovima dostupnima na hrvatskom tržištu, za koje su u velikom dijelu oslobođeni plaćanja participacije i dodatka.

“Opskrba je jako dobra”, izjavila je u četvrtak u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu” Ljerka Kovačićek, ljekarnica iz Petrinje.

Kovačićek je napomenula da su pacijenti s tih područja oslobođeni plaćanja participacije i doplatka za lijekove s tzv. crvenih recepata.

Kazala je kako je bilo poteškoća u početku realizacije te pogodnosti za žitelje potresom pogođenih područja, ali su one otklonjene profesionalnim pristupom programera.

Pacijenti ne plaćaju doplate i participaciju, to je veliki uspjeh

“Ti problemi su riješeni, naši pacijenti ne plaćaju doplatke i participaciju, to je veliki uspjeh”, poručila je.

Zbog pomoći ovom segmentu zdravstva, ljekarništvu na potresom pogođenoj Banovini i njenim stanovnicima, Kovačićek je zahvalila Vladi, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Ministarstvu zdravstva, a posebno predsjednici Hrvatske ljekarničke komore Ani Soldo.

Istaknula je probleme stanovništva s teškim i rijetkim bolestima koje za doplate za lijekove plaća i po 300, 400, pa i 500 kuna, a posebno se osvrnula na stanje pacijenata koji boluju od celijakije i mogu se prehranjivati samo sa skupim bezglutenskim proizvodima.

Bezglutensku hranu ne kumulirati, nego racionalno nabavljati

Istaknula je da su na Banovini dobivali donacije u smislu hrane za osobe oboljele od celijakije, a udruge oboljelih odmah su se angažirale u tolikoj mjeri, rekla je, da su ih zamolili da obustave isporuku dok ne potroše zalihe.

“Radi se o skupoj bezglutenskoj hrani koju ne treba kumulirati, nego racionalno nabavljati i distribuirati prema pacijentima”, navela je Kovačićek.

Napomenula je da ti ljudi nisu mogli jesti ni besplatnu hranu koju su za pogođene potresom kuhali volonteri, a potom je kuha tvrtka Pleter, kao niti onu iz trgovina, s obzirom da sadrži gluten, a bezglutenska je daleko skuplja i teže se do nje dolazi.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Banovina, građani, lijekovi, pacijenti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE