Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Stariju sugrađanku mjesecima držali zaključanu i lažirali njeno zdravstveno stanje

Počinitelji su zaključavali staricu i krali joj novce s računa, predstavljali se kao njezina obitelj, promijenili joj doktora, krivotvorili dokumentaciju za lažnu bolest...

Objavljeno 16.02.2021
Ivona Amidžić

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakinjom, 64-godišnjakom i 38-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela.

Naime, sumnja se da je 58-godišnjakinja počinila kazneno djelo „Protupravno oduzimanje slobode“, dok je zajedno sa 64-godišnjakom počinila kazneno djelo „Prijevara“ u pokušaju, a on sam počinio je još jedno kazneno djelo „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“, „Krivotvorenje isprave“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ dok se za 38-godišnjakinju sumnja da je počinila kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“.

Sumnja se da je od srpnja do kraja studenoga 2020. godine na području Medveščaka, osumnjičena 58-godišnjakinja oštećenu 89-godišnjakinju protivno njezinoj volji više puta zaključavala u stan i onemogućavala joj kontakt s bližnjima.

Potom je s osumnjičenim 64-godišnjakom, prema zajedničkom dogovoru u namjeri da prevare oštećenu i steknu protupravnu imovinsku korist, iskoristila njenu starosnu dob i zdravstveno stanje, predočavajući joj lažno činjenice da će brinuti o njoj, nakon čega im je oštećena ustupila svoje osobne dokumente i bankovne kartice te potpisala punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima po njenom bankovnom računu. Pribavljenim karticama, bez njenog znanja i suglasnosti, zatim su kupovali razne proizvode i podizali novčana sredstva s njenih bankovnih računa koje su koristili za vlastite potrebe.

Nadalje se sumnja da je 64-godišnjak oštećenoj lažno predočio činjenicu da će joj isplatiti novčani iznos za kupnju njezinog stana na području Medveščaka, a potom je s njom sačinio ugovor o kupnji nekretnine. Međutim, dogovorenu kupoprodajnu cijenu nikad joj nije isplatio, dok iz za sada neutvrđenog razloga, prijenos vlasništva na nekretnini, do danas nije realizirao.

Osumnjičeni muškarac potom ponovno iskorištava starosnu dob i zdravstveno stanje oštećene te bez njenog znanja i dopuštenja krajem studenoga 2020. godine uzima njezine zdravstvene dokumente te se lažno predstavlja kao njezin sin i na takav način krivotvori i ovjerava medicinsku dokumentaciju koju lažno predočava zaposlenicima nadležnih službi čime ih dovodi u zabludu te oni ovjeravaju lažno im predočene podatke temeljem kojih obavljaju promjenu odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Temeljem krivotvorenih isprava, osumnjičena 38-godišnjakinja kao zdravstvena djelatnica, svjesno sačinjava krivotvorenu medicinsku dokumentaciju i konstatira lažnu dijagnozu oštećene, a što ovjerava svojim pečatom i potpisom, iako od lažno dijagnosticirane bolesti 89-godišnjakinja nikada nije bolovala niti je 38-godišnjakinja nad njom obavila liječnički pregled.

Materijalna šteta nastala pričinjenim kaznenim djelima iznosi oko 30.800 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

foto: unsplash

Tagovi: krali, krivotvorenje, policija, starica, zaključali,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE