Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Stotinjak biskupa okuplja se u Vatikanu na skupu o seksualnom zlostavljanju

Žrtve zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije

Objavljeno 19.02.2019
Lucija Tokić

Papa Franjo ovaj će tjedan okupiti biskupe iz cijelog svijeta na dugo očekivanom skupu o borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Čelnici oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata okupit će se od četvrtka do nedjelje u Vatikanu. Skupine žrtava zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije.

Papa, koji je tražio da biskupi prije dolaska u Rim razgovaraju sa žrtvama zlostavljanja u svojim dijecezama, pokušao je umanjiti “inflaciju očekivanja” da će se biskupskom skupu pronaći “lijek za sve”.

Susret će dovesti do “protokola za daljnje djelovanje jer biskupi ponekad ne znaju što im je činiti”, rekao je Papa.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o globalnom fenomenu seksualnog zlostavljanja maloljetnika unutar Crkve, usprkos tome što mnogi u Africi, Aziji i na Bliskom istoku to negiraju i pedofiliju među klerom nazivaju “zapadnim problemom”.

U mnogim dijelovima svijeta rasprava o nasilju nad djecom i seksu i danas je tabu, zbog čega je Vatikan i organizirao ovaj skup.

Pozvane su i žrtve zlostavljanja, posebice iz država u kojima su njihovi slučajevi ignorirani.

“Netko tko je upoznao žrtvu, čuo njihove pozive upomoć, vidio njihove suze, psihološke i fizičke rane, ne može ostati isti”, rekao je njemački isusovački svećenik Hans Zollner, psiholog koji putuje svijetom i obrazuje svećenike te je jedan od organizatora konferencije.

“Katolička crkva suočena je s ovim problemom posljednjih 35 godina”, dodao je i pohvalio rigorozne preventivne mjere koje su poduzele Australija, Velika Britanija, Kanada, Irska i Sjedinjene Države.

“One djeluju: broj novih optužbi o seksualnom zlostavljanju u tim državama minimalne su”.

Vjerodostojnost Crkve

Otac Federico Lombardi, koji će biti moderator rasprava u Rimu, ističe kako je cilj da biskupi steknu “osjećaj zajedničke odgovornosti”.

“U pitanju je vjerodostojnost Crkve”, upozorava Talijan.

Skup se održava nakon što je Papa razriješio svećeničkog reda Theodora McCarricka (88), bivšeg američkog kardinala optuženog da je prije 50 godina napastovao tinejdžera.

McCarrick, koji je u srpnju napustio vatikanski Kolegij kardinala, tako je postao prvi kardinal koji je ostao bez te časti zbog seksualnog zlostavljanja.

Čileanski novinar Luis Badilla , stručnjak za Vatikan, naglašava da će konferencija biti “ključan trenutak za Franjin pontifikat”.

“Želimo da ovaj susret rezultira konkretnim mjerama”, rekao je.

Naslov skupa o “zaštiti maloljetnika” izbjegavat će riječi “seks” i “pedofilija”, kazao je Badilla, što odražava stoljećima dug instinkt Crkve da štiti svoj imidž. No dodao je kako je “jedini put izlaska iz krize iznošenje potpune istine”.

Papa je upozorio da nakon ovog skupa problem neće nestati.

“Rješavajući problem u Crkvi, time što ćemo ga postati svjesni, doprinijet ćemo tome da se riješi u društvu, u obiteljima, ondje gdje je zbog srama sve skriveno”, rekao je Franjo.

Otac Zollner upozorava da se ljudi ne nadaju čarobnim “novim normama” zahvaljujući kojima će problem jednostavno nestati.

Biskupi moraju “promijeniti svoj stav”, što može biti teže od sastavljanja novih pravila ili smjernica, rekao je.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: biskupi, papa, seksualno zlostavljanje, svećenici, vatikan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE